tako savršeno

Em ukusne, em mirisne, em posne: Najlepši recept za punjene paprike, savršene za sve prilike i van posta

0

Povremeni post je i te kako blagotvoran za telo i dušu, a evo ideje za jedno posno jelo koje se ne nalazi često na našim trepzama.

PREUKUSNE POSNE PUNJENE PAPRIKE
PREUKUSNE POSNE PUNJENE PAPRIKE foto: Shutterstock

Posne paprike jedno su od omiljenih jela tokom Velikog posta. One su toliko ukusne da možete da ih spremate uvek, a mnogi često radije uzmu tu nego onu koja je punjena mesom.

 

Ako je još paprika sušena, a ne sveža, tada dobija potpuno drugačiji šmek i nema šanse da im odolite.

 

Osim što se lako spremaju, one mogu da stoje i po nekoliko dana, pod uslovom da su u frižideru. 

Potrebno je:

 

  • 18 suvih paprika
  • 2 krompira
  • 2 kašike ulja
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 lovorava lista
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 praziluk
  • 2 šargarepe
  • malo suvog začina
  • 1 kašičica soli

 

još:

 

  • 150 g pirinča
  • 200 g mlevenih oraha
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • 1l kuvanog paradajza

 

POSNE PAPRIKE NIKAD NISU BILE UKUSNIJE
POSNE PAPRIKE NIKAD NISU BILE UKUSNIJE foto: Ivana Anusic/Shutterstock

Priprema:

 

Luk sitno iseckati, pa propržiti na malo ulja, zatim dodamo lovorov list, biber, malo vode, a onda i ostalo povrće. Poslimo, pobiberimo, dodamo začine po ukusu.

 

Za to vreme skuvate pirinač, dodate mu mlevene orahe i alevu papriku. Zatim ih punimo filom i zatvaramo koltovima krompira.

 

Kako koju papriku napunite ređajte je u posudu, a potom ide u rernu na pečenje. Pre toga sipajte vode toliko da paprike budu u njoj. Za oko 2 sata paprike bi trebalo da su gotove. Napunjene paprike ređamo u duboku šerpu. Začinimo ih suvim biljnim začinom, nalijemo paradajzom i vodom, pa kuvamo na tihoj vatri 2 sata.

 

Kada su paprike kuvane zapečemo ih u rerni na 200C 15tak minuta.

 

Bonus video:

Važna funkcija posta 

Error in getting video.

 

makonda-tracker