Povremeni post je i te kako blagotvoran za telo i dušu, a evo ideje za jedno posno jelo koje se ne nalazi često na našim trepzama.

Posne paprike jedno su od omiljenih jela tokom Velikog posta. One su toliko ukusne da možete da ih spremate uvek, a mnogi često radije uzmu tu nego onu koja je punjena mesom.
Ako je još paprika sušena, a ne sveža, tada dobija potpuno drugačiji šmek i nema šanse da im odolite.
Osim što se lako spremaju, one mogu da stoje i po nekoliko dana, pod uslovom da su u frižideru.
Potrebno je:
- 18 suvih paprika
- 2 krompira
- 2 kašike ulja
- 2 glavice crnog luka
- 2 lovorava lista
- 1/2 kašičice bibera
- 1 praziluk
- 2 šargarepe
- malo suvog začina
- 1 kašičica soli
još:
- 150 g pirinča
- 200 g mlevenih oraha
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 1l kuvanog paradajza

Priprema:
Luk sitno iseckati, pa propržiti na malo ulja, zatim dodamo lovorov list, biber, malo vode, a onda i ostalo povrće. Poslimo, pobiberimo, dodamo začine po ukusu.
Za to vreme skuvate pirinač, dodate mu mlevene orahe i alevu papriku. Zatim ih punimo filom i zatvaramo koltovima krompira.
Kako koju papriku napunite ređajte je u posudu, a potom ide u rernu na pečenje. Pre toga sipajte vode toliko da paprike budu u njoj. Za oko 2 sata paprike bi trebalo da su gotove. Napunjene paprike ređamo u duboku šerpu. Začinimo ih suvim biljnim začinom, nalijemo paradajzom i vodom, pa kuvamo na tihoj vatri 2 sata.
Kada su paprike kuvane zapečemo ih u rerni na 200C 15tak minuta.
Bonus video:
Važna funkcija posta