Dani posta teku lagano, a domaćice se dovijaju na različite načine šta je to što će posno, a ukusno spremiti svojim ukućanima
Tokom posta ne morate sebe osuditi na to da samo jedete hranu iz konzerve, kuvani krompir i drugo povrće. Mnoga posla jela su i te kako ukusna, a za njihovu pripremu vam ne treba mnogo vremena.
Jedno od omiljenih jela tokom posta na vodi jesu i Hilandarske punjene paprike, jelo koje mami ukusom i mirisom i koje se rado sprema čak i kada nisu dani posta.
Za njihovu pripremu vam je potrebno malo kvalitetnih sastojaka i vremena, a rezultat je takav da će se i oni koji ne poste rado pridružiti gozbi.
Potrebno je:
- 10 suvih slatkih paprika
- 2 šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- 300 gr mlevenih oraha
- šoljica pirinča
- 1 kašičica aleve slatke paprike
- Pelat
- So
- Biber
Priprema:
Suve paprike kratko potopite u ključalu vodu kako bi omekanile i kako prilikom punjenja ne bi pucale. Zatim sitno iseckajte luk i šargarepu, pa ih propržite na malo vode. Dodajte pirinač, koji ste prethodno oprali i mlevene orahe, alevu papriku i paradajz pelat.
Nalite sve sa malo vode i ostavite da se krčka oko 15 minuta, a onda isključite rernu i punite paprike tom smesom. Napunjene paprike poređajte u tepsiju koju ćete posle staviti u rernu da se peče.
Zagreje rernu na 200 stepeni, pa smanjite na 180 i ubacite paprike. Neka se tako peku nekih 40 minuta, a potom ih izvadite i služite uz pire krompir.
Ukus je savršen, a vi možete da dodate i druge začine po ukusu i uživate u savršenim posnim zalogajima koje ćete obožavati čak i van posta.
Bonus video:
Da li biste probali slako od slanine?