idealne za sve prilike

Dva najlepša jugoslovenska kolača: Recepti za KREMPITU i ŠAMPITU na koju je pre 30 godina mirisala svaka kuća

0

Danas gotovo zaboravljene, krempita i šampita, su nekada bile slatkiš koji je nestajao sa tanjira za tili čas 

STARINSKI RECEPT ZA KREMPITU I ŠAMPITU
STARINSKI RECEPT ZA KREMPITU I ŠAMPITU foto: Profimedia

U moru modernih recepata oni dobri, stari gotovo da se se potpuno izgubili oni stari kolači koji su bili jednostavni za pripremu, ne mnogo skupi i veoma ukusni.

 

Neki od njih su i stara, dobra krempita, ali ni šampita ne zaostaje za njom. Osim jaja, šećera i u njih idu oni sastojci koji su jeftini i lako dostupni, pa ne čudi što je na njih pre dvadeset, trideset godina mirisala svaka kuća. 

 

Ukoliko i vi želite da uživate u ovim savršenim dezertima isprobajete ove recepte sačuvane od zaborava i uživajte.

 

Domaća krempita 

 

Sastojci za koru:

 

 

Za kremu:

KREMPITA KOJOJ JE NEMOGUĆE ODOLETI
KREMPITA KOJOJ JE NEMOGUĆE ODOLETIfoto: Agnes Kantaruk/Shutterstock
  • 1 l mleka
  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 100 g gustina (ili 80 g brašna)
  • 50 g putera

 

Za dekoraciju:

 

  • Šećer u prahu

 

Priprema kore:

 

Razviti lisnato testo na pobrašnjenoj površini i podeliti na dva jednaka dela.

Peći svaku koru posebno u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 10-15 minuta, dok ne porumeni. Kada se kore ohlade, jednu ostaviti celu za dno, a drugu iseći na kocke za lakše sečenje krempite kasnije.

 

Priprema fila:

 

Odvojiti belanca od žumanaca. U šerpi zagrejati 800 ml mleka sa vanilin šećerom. U preostalih 200 ml mleka umutiti žumanca, šećer i gustin.

Kada mleko provri, sipati smesu sa žumancima i neprestano mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, dodati puter i promešati da se otopi.

 

Umutiti belanca u čvrst sneg i polako ih dodavati u topao fil uz lagano mešanje.

 

Vruć fil sipati preko donje kore i ravnomerno rasporediti. Preko fila složiti isečene komade druge kore. Ostaviti krempitu da se dobro ohladi u frižideru nekoliko sati. Pre služenja posuti šećerom u prahu.

Domaća šampita

 

Domaća šampita se lako pravi i nije vam potrebno mnogo skupih sastojaka.

 

Sastojci za koru:

 

  • 4 belanca
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo

 

Za fil (šam krem):

 

  • 10 belanaca
  • 500 g šećera
  • 1 dl vode
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kesica vanilin šećera
DOMAĆA ŠAMPITA PO JEDNOSTAVNOM I LAKOM RECEPTU
DOMAĆA ŠAMPITA PO JEDNOSTAVNOM I LAKOM RECEPTU foto: Shutterstock, Kazimirov Vladimir

Priprema kore:

 

Umutiti 4 belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer. Lagano umešati brašno i prašak za pecivo. Sipati smesu u podmazan pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-15 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi.

 

Priprema šam fila:

 

U šerpi zagrejati šećer i vodu, kuvati dok ne dobijete gust sirup (oko 5-7 minuta, dok se ne napravi nit između prstiju). U međuvremenu umutiti 10 belanaca sa prstohvatom soli dok ne postanu penasta.

 

Kada je sirup gotov, sipati ga u tankom mlazu u belanca, neprestano muteći mikserom na najvećoj brzini. Dodati vanilin šećer i limunov sok i mutiti još nekoliko minuta dok ne dobijete gust i sjajan krem.

 

Na ohlađenu koru sipati šam fil i lepo ga poravnati. Ostaviti u frižideru nekoliko sati da se stegne. Po želji, posuti šećerom u prahu i seći na kocke pre služenja.

 

Bonus video:

Recept za sremačke salčiće 

Error in getting video.

 

 

makonda-tracker