savršeni

Hrskavi turski simit gotov za 15 minuta: Recept za najlepše đevreke koji uspevaju svima i idu i uz slatko i uz slano

0

Ako nemate ideju šta za doručak ili večeru ovo bi mogao da bude super izbor 

foto: Shutterstock / Didebashvili.GEO
foto: Shutterstock / Didebashvili.GEO

Tradicionalni turski simit, jedno od najpoznatijih peciva u Turskoj. Simit je hrskav spolja, mekan iznutra i prekriven bogatim slojem prepečenog susama.

 

Simit se obično jede sa turskim čajem, belim sirom, maslinama, paradajzom i krastavcem. Takođe je ukusan uz kajmak i med.

 

Često se naziva "turskim đevrekom" zbog svog oblika, ali se od balkanskih đevreka razlikuje po specifičnom ukusu, hrskavoj kori i bogatom sloju prepečenog susama.

 

Za testo:

 

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 1 kesica suvog kvasca (7 g)
  • 250 ml tople vode
  • 2 kašike maslinovog ulja

 

Za premazivanje:

 

  • 100 ml vode
  • 3 kašike pekmeza od grožđa (ili meda razblaženog sa malo vode)
  • 150 g susama
TURSKI SEPCIJALITET SAVRŠEN ZA DORUČAK I VEČERU
TURSKI SEPCIJALITET SAVRŠEN ZA DORUČAK I VEČERU foto: Shutterstock / Gulcin Ragiboglu

Priprema

 

U posudu sipajte tolu vodu, dodajte šećer i kvasac, pa ostavite 10 minuta da se aktivira.Dodajte brašno, so i maslinovo ulje, pa mesite dok ne dobije te glatko i elastično testo. Pokrijte testo i ostavite da naraste oko 1 sat, dok ne udvostruči veličinu.

 

Nadošlo testo podelite na 6–8 jednakih delova. Svaki deo razvaljajte u dugački valjak, pa spojite dva valjka uvijajući ih u oblik pletenice, zatim formirajte krug. Spojeve dobro spojite prstima.

 

U posebnoj činiji pomešajte vodu i pekmez. U drugu posudu sipajte susam i lagano ga tostirajte u suvom tiganju da dobije lep ukus. Svaki simit prvo umočite u mešavinu pekmeza i vode, a zatim uvaljajte u susam sa svih strana.

 

Zagrejte rernu na 200°C. Simite poređajte na pleh obložen pek papirom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.

 

Bonus video:

Recept za pileća krilca 

Error in getting video.

 

makonda-tracker