Ako nemate ideju šta za doručak ili večeru ovo bi mogao da bude super izbor

Tradicionalni turski simit, jedno od najpoznatijih peciva u Turskoj. Simit je hrskav spolja, mekan iznutra i prekriven bogatim slojem prepečenog susama.
Simit se obično jede sa turskim čajem, belim sirom, maslinama, paradajzom i krastavcem. Takođe je ukusan uz kajmak i med.
Često se naziva "turskim đevrekom" zbog svog oblika, ali se od balkanskih đevreka razlikuje po specifičnom ukusu, hrskavoj kori i bogatom sloju prepečenog susama.
Za testo:
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- 1 kesica suvog kvasca (7 g)
- 250 ml tople vode
- 2 kašike maslinovog ulja
Za premazivanje:
- 100 ml vode
- 3 kašike pekmeza od grožđa (ili meda razblaženog sa malo vode)
- 150 g susama

Priprema:
U posudu sipajte tolu vodu, dodajte šećer i kvasac, pa ostavite 10 minuta da se aktivira.Dodajte brašno, so i maslinovo ulje, pa mesite dok ne dobije te glatko i elastično testo. Pokrijte testo i ostavite da naraste oko 1 sat, dok ne udvostruči veličinu.
Nadošlo testo podelite na 6–8 jednakih delova. Svaki deo razvaljajte u dugački valjak, pa spojite dva valjka uvijajući ih u oblik pletenice, zatim formirajte krug. Spojeve dobro spojite prstima.
U posebnoj činiji pomešajte vodu i pekmez. U drugu posudu sipajte susam i lagano ga tostirajte u suvom tiganju da dobije lep ukus. Svaki simit prvo umočite u mešavinu pekmeza i vode, a zatim uvaljajte u susam sa svih strana.
Zagrejte rernu na 200°C. Simite poređajte na pleh obložen pek papirom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.
Bonus video:
Recept za pileća krilca