spolja hrskav, unutra kremast

Turski CIGARA-BUREK gotov za nekoliko minuta: Mini-pite iz tiganja, pune sočnog fila od sira i peršuna

0

Ako vam je potreban recept za turske pitice koje se prave na brzinu, ovaj će vam se sigurno dopasti.

Domaći cigara-burek sa sirom
Domaći cigara-burek sa siromfoto: nelea33/Shutterstock

Burek je obožavan od Vardara do Triglava, ali nigde se ne pravi kao tamo odakle nam je i došao – sa Istoka.


U turskoj kuhinji se pravim burekom smatra jelo od kora, sira i peršuna, koje može da se pravi na razne načine, a uglavnom je u pitanju pita složena u tepsiji, koja se seče na trouglove.

 

Međutim, postoji mnogo načina da se oblikuje burek, pa čak i da se skrati vreme pripreme, a jedan od njih je cigara-burek koji se prži u tiganju.

Sastojci:

 

  • 1 pakovanje gotovih kora za pitu
  • 600 g sitnog sira
  • 2 jajeta
  • 100 g peršuna
  • ulje po potrebi
  • so po ukusu


Priprema

 

  • Umutite jaja u dubljoj činiji, pa tome dodajte sir i peršun. Obavezno probajte sir da vidite koliko je slan, pa u skladu s time dodajte so.
  • Isecite kore za pitu na dva dela, pa te polovine isecite dijagonalno, da dobijete trouglove.
  • Na širi deo trougla kašikom stavite fil, pa motajte prema užem delu, tako da dobijete pituljice u obliku cigare. Dok motate, preklapajte bočne ivice kako nadev ne bi cureo, a pred kraj četkicom umočenom u vodu ili ulje nakvasite krak trougla da bi se kora lepo zalepila i da ne dođe do odmotavanja.
  • Zagrejte ulje u tiganju, pa spuštajte mini-pite u vrelo ulje i pržite nekoliko minuta, dok ne dobiju finu zlatnu nijansu, pa okrenite i pržite još malo.

 

Ređajte po papirnim ubrusima kako bi ocedio višak masnoće.

 

BONUS VIDEO

Najmlađi buregdžija u Srbiji

 

 

makonda-tracker