Lepše sigurno nikad niste probali: 3 jednostavna recepta za lepinje koje ćete jesti dok "ne puknete"

0

Mirisne i ukusne lepinje savršen su izbor za doručak ili večeru, a možete ih brzo spremiti i ako vam zafali hleba 

LEPINJA NA 3 NAJLEPŠA NAČINA
LEPINJA NA 3 NAJLEPŠA NAČINA foto: Shutterstock / Nitr

Tokom zimskih meseci više vremena provodimo u kući, pa je to idealna prilika da se malo više posvetimo kuvanju i spremanju raznih gastronomskih specijaliteta.

 

Ljubitelji testa dobro znaju da ništa bolje nema od vrućih kiflica, lepinjica, somuna, a ako i vi žudite za ovim pikanterijama ovi recepti su kao stvoreni za vas. 

 

Donosimo vam 3 najlepša recepta za domaće lepinje, a na vama je da ih isprobate i javite utiske.

Domaće lepinje


Ove lepinje su mekane i ukusne, idealne za razne prilike. Sastojci uključuju brašno, suvi kvasac, toplu vodu, šećer i so. Testo se mesi, ostavi da naraste, oblikuje u lepinje i peče dok ne porumeni.

 

Sastojci:

 

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca (7 g)
  • 300 ml tople vode
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja

 

Priprema:

 

U činiji pomešajte tople vode, šećer i kvasac. Ostavite 5-10 minuta da kvasac zapeni.U drugoj činiji pomešajte brašno i so. Dodajte aktivirani kvasac i ulje, pa zamesite glatko testo.

 

LEPINJE IZ RERNE
LEPINJE IZ RERNEfoto: Shutterstock / Veronika Kovalenko

Pokrijte testo krpom i ostavite ga na toplom mestu 1 sat da se udvostruči.

Podelite testo na 6-8 loptica i oblikujte lepinje. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite još 15 minuta da odmore.

 

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 10-12 minuta, dok ne porumene.

 

Balon lepinje


Ove lepinje su poznate po tome što se naduvaju poput balona tokom pečenja. Sastojci su topla voda, suvi kvasac, so, šećer, brašno i ulje. Testo se mesi, ostavi da naraste, oblikuje u lepinje i peče dok ne postanu zlatno smeđe.

 

Sastojci:

 

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca (7 g)
  • 250 ml tople vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašike ulja

 

BALON LEPINJE
BALON LEPINJE foto: Instagram / cookist

Priprema:

 

Pomešajte tople vode, šećer i kvasac, pa ostavite da odstoji 10 minuta.

U brašno dodajte so, zatim sipajte aktivirani kvasac i ulje. Mesite dok ne dobijete glatko testo. Ostavite testo da naraste 1 sat, pokriveno krpom.

Podelite testo na loptice, razvucite ih u tanke diskove.

 

Pržite svaku lepinju u dobro zagrejanom tiganju bez ulja, na srednje jakoj vatri. Lepinje će se naduvati kao baloni.

 

Lepinje kao ispod sača

 

Ove lepinje imaju poseban ukus i teksturu, podsećajući na tradicionalno pečenje ispod sača. Sastojci uključuju brašno, suvi kvasac, šećer, so i vodu. Testo se mesi, ostavi da naraste, oblikuje u lepinje i peče dok ne porumeni.

 

Sastojci:

 

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca (7 g)
  • 300 ml tople vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
LEPINJA KAO ISPOD SAČA
LEPINJA KAO ISPOD SAČAfoto: Shutterstock / SingerGM

Priprema:

 

U posudi pomešajte toplu vodu, šećer i kvasac. Ostavite da kvasac zapeni.

U brašno dodajte so, pa postepeno umešajte kvasac. Mesite dok ne dobijete mekano testo. Pokrijte testo i ostavite ga da naraste 1 sat.

Podelite testo na loptice, razvucite ih u deblje lepinje i stavite na pleh obložen papirom za pečenje.

 

Pre pečenja, pospite ih brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 10 minuta, dok ne postanu zlatno smeđe.

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom

 

makonda-tracker