Mirisne i ukusne lepinje savršen su izbor za doručak ili večeru, a možete ih brzo spremiti i ako vam zafali hleba
Tokom zimskih meseci više vremena provodimo u kući, pa je to idealna prilika da se malo više posvetimo kuvanju i spremanju raznih gastronomskih specijaliteta.
Ljubitelji testa dobro znaju da ništa bolje nema od vrućih kiflica, lepinjica, somuna, a ako i vi žudite za ovim pikanterijama ovi recepti su kao stvoreni za vas.
Donosimo vam 3 najlepša recepta za domaće lepinje, a na vama je da ih isprobate i javite utiske.
Domaće lepinje
Ove lepinje su mekane i ukusne, idealne za razne prilike. Sastojci uključuju brašno, suvi kvasac, toplu vodu, šećer i so. Testo se mesi, ostavi da naraste, oblikuje u lepinje i peče dok ne porumeni.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca (7 g)
- 300 ml tople vode
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ulja
Priprema:
U činiji pomešajte tople vode, šećer i kvasac. Ostavite 5-10 minuta da kvasac zapeni.U drugoj činiji pomešajte brašno i so. Dodajte aktivirani kvasac i ulje, pa zamesite glatko testo.
Pokrijte testo krpom i ostavite ga na toplom mestu 1 sat da se udvostruči.
Podelite testo na 6-8 loptica i oblikujte lepinje. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite još 15 minuta da odmore.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 10-12 minuta, dok ne porumene.
Balon lepinje
Ove lepinje su poznate po tome što se naduvaju poput balona tokom pečenja. Sastojci su topla voda, suvi kvasac, so, šećer, brašno i ulje. Testo se mesi, ostavi da naraste, oblikuje u lepinje i peče dok ne postanu zlatno smeđe.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca (7 g)
- 250 ml tople vode
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike ulja
Priprema:
Pomešajte tople vode, šećer i kvasac, pa ostavite da odstoji 10 minuta.
U brašno dodajte so, zatim sipajte aktivirani kvasac i ulje. Mesite dok ne dobijete glatko testo. Ostavite testo da naraste 1 sat, pokriveno krpom.
Podelite testo na loptice, razvucite ih u tanke diskove.
Pržite svaku lepinju u dobro zagrejanom tiganju bez ulja, na srednje jakoj vatri. Lepinje će se naduvati kao baloni.
Lepinje kao ispod sača
Ove lepinje imaju poseban ukus i teksturu, podsećajući na tradicionalno pečenje ispod sača. Sastojci uključuju brašno, suvi kvasac, šećer, so i vodu. Testo se mesi, ostavi da naraste, oblikuje u lepinje i peče dok ne porumeni.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca (7 g)
- 300 ml tople vode
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
Priprema:
U posudi pomešajte toplu vodu, šećer i kvasac. Ostavite da kvasac zapeni.
U brašno dodajte so, pa postepeno umešajte kvasac. Mesite dok ne dobijete mekano testo. Pokrijte testo i ostavite ga da naraste 1 sat.
Podelite testo na loptice, razvucite ih u deblje lepinje i stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
Pre pečenja, pospite ih brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 10 minuta, dok ne postanu zlatno smeđe.
Bonus video:
Zasladite se slaninom