Pripremite se da uživate u najukusnijem specijalitetu koji će osvojiti sva vaša čula!

Nema ničeg boljeg od mirisa sveže pečenog hleba koji ispunjava kuhinju, a kada se tome doda beli luk i sir, dobijate pravo remek-delo ukusa.
Ovaj recept savršen je za ljubitelje toplih, vazdušastih peciva koja se razvlače i tope u ustima. Ključ savršenog testa leži u jednom jednostavnom triku uz pomoć kojeg se proces dizanja testa znatno ubrzava.
Rezultat je mekano, elastično testo koje se lako oblikuje i brzo peče, a svaki zalogaj donosi savršeni balans hrskave korice i sočne, siraste unutrašnjosti.
Sastojci:
- Mleko - 225 ml
- Šećer - 30 g / 2 kašike
- Instant suvi kvasac - 1,5 kašičice/4,5 g
- Brašno za hleb - 300 g
- So - 1 kašičica
- Neslani puter - 20 g
za sos od belog luka:
- Pasta od belog luka - 2 kašike
- Iseckajte peršun - samo nekoliko
- Neslani puter - 50 g
- Čili pahuljice - 1 kašičica
- So - po ukusu
- Sir - 150+100=250 gr
PRIPREMA:
- U jednu posudu sipajte toplo mleko, dodajte 30g šećera i suvi kvasac, sve dobro izmešajte, poklopite i odložite u stranu.
- U veću posudu sipajte brašno za hleb i so pa dobro promešajte. Zatim dodajte prethodno pripremljenu miksturu sa kvascem, pa sve sjedinite u kompaktnu testastu smesu. Testo oblikujte rukama u brašnu, potom dodajte u smesu 20g putera i sjedinite tako da testo postane glatko, sjajno i elastično.
- Lepo oblikovano testo stavite u posudu i prekrijte providnom folijom pa ostavite da nadođe. Kako bi brže nadošlo možete ga ubaciti u isključenu mikrotalasnu ili rernu i zatvoriti zajedno sa šoljom vrele vode. To je trik koji pomaže da se testo brže podigne.
- Za to vreme pomešajte pastu od belog luka, puter, čili, sitno seckan peršun i so po ukusu, potom sve dobro sjedinite.
- Kada je testo nadošlo, razvaljajte ga oklagijom na tanji četvorougao. Potom ravnomerno nanesite prethodno pripremljenu pastu sa belim lukom i peršunom. Preko premazane paste dodajte rendani sir po želji, preporuka je da to budu dve različite vrste sira.
- Zatim isecite sve na 12 jednakih delova, pa počnite da ih slažete jedan na drugi. Tako naslagane ih položite vodoravno u mali duboki pleh prekriven pek papirom, prekrijte providnom folijom i ostavite da opet nadođe testo, otprilike oko 1 sat.
- Nakon toga, premažite ostacima paste od belog luka i ubacite u rernu na 180 stepeni da se peče oko 30 minuta, nakon čega možete izvući i poslužiti ovaj preukusni hleb. Prijatno!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako da testo brže naraste?