rapsodija ukusa

Tako mekan & topi se u ustima: Domaći hleb sa belim lukom sprema se lako, a uz ovaj trik testo se diže očas posla

0

Pripremite se da uživate u najukusnijem specijalitetu koji će osvojiti sva vaša čula!

Ovom receptu nećete odoleti
Ovom receptu nećete odoletifoto: Youtube / Printscreen / @Theapron41

Nema ničeg boljeg od mirisa sveže pečenog hleba koji ispunjava kuhinju, a kada se tome doda beli luk i sir, dobijate pravo remek-delo ukusa.

 

Ovaj recept savršen je za ljubitelje toplih, vazdušastih peciva koja se razvlače i tope u ustima. Ključ savršenog testa leži u jednom jednostavnom triku uz pomoć kojeg se proces dizanja testa znatno ubrzava.

 

Rezultat je mekano, elastično testo koje se lako oblikuje i brzo peče, a svaki zalogaj donosi savršeni balans hrskave korice i sočne, siraste unutrašnjosti. 

 

Sastojci:

 

  • Mleko - 225 ml
  • Šećer - 30 g / 2 kašike
  • Instant suvi kvasac - 1,5 kašičice/4,5 g
  • Brašno za hleb - 300 g
  • So - 1 kašičica
  • Neslani puter - 20 g

za sos od belog luka:

 

PRIPREMA:

 

  1. U jednu posudu sipajte toplo mleko, dodajte 30g šećera i suvi kvasac, sve dobro izmešajte, poklopite i odložite u stranu.
  2. U veću posudu sipajte brašno za hleb i so pa dobro promešajte. Zatim dodajte prethodno pripremljenu miksturu sa kvascem, pa sve sjedinite u kompaktnu testastu smesu. Testo oblikujte rukama u brašnu, potom dodajte u smesu 20g putera i sjedinite tako da testo postane glatko, sjajno i elastično.
  3. Lepo oblikovano testo stavite u posudu i prekrijte providnom folijom pa ostavite da nadođe. Kako bi brže nadošlo možete ga ubaciti u isključenu mikrotalasnu ili rernu i zatvoriti zajedno sa šoljom vrele vode. To je trik koji pomaže da se testo brže podigne.
  4. Za to vreme pomešajte pastu od belog luka, puter, čili, sitno seckan peršun i so po ukusu, potom sve dobro sjedinite.
  5. Kada je testo nadošlo, razvaljajte ga oklagijom na tanji četvorougao. Potom ravnomerno nanesite prethodno pripremljenu pastu sa belim lukom i peršunom. Preko premazane paste dodajte rendani sir po želji, preporuka je da to budu dve različite vrste sira.
  6. Zatim isecite sve na 12 jednakih delova, pa počnite da ih slažete jedan na drugi. Tako naslagane ih položite vodoravno u mali duboki pleh prekriven pek papirom, prekrijte providnom folijom i ostavite da opet nadođe testo, otprilike oko 1 sat.
  7. Nakon toga, premažite ostacima paste od belog luka i ubacite u rernu na 180 stepeni da se peče oko 30 minuta, nakon čega možete izvući i poslužiti ovaj preukusni hleb. Prijatno!

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako da testo brže naraste?

Error in getting video.

 

makonda-tracker