preukusne i bogate vitaminima

Teleću i pileću ste sigurno probali, ali ostale 3 će vas raspametiti: 5 najlepših recepata za domaću supu

0

Osim onih koje se već standardno nalaze na našim trpezama donosimo vam još nekoliko ukusnih toplih supa savršenih za hladne zimske dane

NAJLEPŠI RECEPTI ZA ZIMSKE ČORBE
NAJLEPŠI RECEPTI ZA ZIMSKE ČORBE foto: Shutterstock, Sea Wave

Nekada se podrazumevalo da za ručak mora da bude nešto na kašiku, a najčešće je to bila neka vrsta supe. Osim pileće, tu je i čuvena juneća supa, ali i one od povrća imaju važnu ulogu u našoj ishrani.

Kada se pripremaju kuva se najčešće povrće uz dodatak mesa, pa su one veoma bogate hranljivim sastojcima, koji nam jačaju imunitet i čuvaju nas od prehlade i gripa.

Upravo zato donosimo 5 najlepših supa koje morate da napravite svojim ukućanima i uživate u njima u hladnim zimskim danima koji su pred nama.

Krem supa od bundeve

Sastojci:

  • 500 g bundeve (iseckane na kocke)
  • 1 krompir
  • 1 šargarepa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 700 ml bujona (pileći ili povrtni)
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • So, biber, muskatni oraščić
SUPA OD BUNDEVE ZA HLADNE ZIMSKE DANE
SUPA OD BUNDEVE ZA HLADNE ZIMSKE DANE foto: MaraZe/Shutterstock

Priprema:

U šerpi propržiti crni i beli luk, pa dodati bundevu, krompir i šargarepu. Naliti bujon i kuvati 20–25 min. Izmiksati štapnim mikserom, dodati začine i pavlaku. Služiti sa krutonima ili semenkama bundeve.

Kremasta paradajz supa

Sastojci:

  • 500 g svežeg paradajza ili 1 konzerva
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 500 ml povrtnog bujona
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So, biber, bosiljak
PREUKUSNA PARADAJZ ČORBA SAVRŠENA ZA SVAKI DAN
PREUKUSNA PARADAJZ ČORBA SAVRŠENA ZA SVAKI DAN foto: Shutterstock/Billion Photos

Priprema:

Propržiti crni i beli luk na ulju. Dodati iseckan paradajz i bujon, kuvati 15 min. Izmiksati blenderom i dodati začine. Može se dodati malo pavlake za kremastu teksturu.

Supa od tikvica i bosiljka

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 1 krompir
  • 1 glavica crnog luka
  • 500 ml bujona
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • Svež bosiljak
ČORBA OD TIKVICA JE NISKOKALORIČNA I PREUKUSNA
ČORBA OD TIKVICA JE NISKOKALORIČNA I PREUKUSNA foto: Shutterstock/NoirChocolate

Priprema:

Propržiti luk na maslinovom ulju.Dodati iseckane tikvice i krompir, pa naliti bujon. Kuvati 20 min, zatim blendirati i dodati pavlaku. Posuti seckanim bosiljkom pre serviranja.

Domaća teleća supa

Sastojci:

  • 500 g telećih kostiju i mesa (vrat, rebra ili kolenica)
  • 1 šargarepa
  • 1 paškanat
  • 1/4 celera
  • 1 krompir
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 lovorov list
  • So, biber, peršun
  • 50 g testenine (rezanci ili griz knedle)

TELEĆA ČORBA JE SAVRŠENA ZA ZIMU
TELEĆA ČORBA JE SAVRŠENA ZA ZIMU foto: Shutterstock / Veronika Kovalenko

Priprema:

Teleće kosti i meso staviti u hladnu vodu i pustiti da provri. Kad provri, baciti tu prvu vodu, isprati meso i staviti ga u novu vodu (oko 2 l). Dodati so i lovorov list.

Kada voda opet provri, smanjiti vatru i dodati crni luk, beli luk, šargarepu, paškanat, celer i krompir (sve seckano na krupnije komade). Kuvati na tihoj vatri oko 90 minuta.

Izvaditi meso i povrće, a supu procediti. Meso iseckati i vratiti u supu. Šargarepu i paškanat možete iseckati na kockice i dodati nazad u supu za bogatiji ukus. U proceđenu supu dodati rezance ili griz knedle i kuvati još 5 minuta. Dodati biber i seckani peršun po ukusu.

Klasična pileća supa

Sastojci:

  • 1 pileći batak i karabatak
  • 1 šargarepa
  • 1 paškanat
  • 1/4 celera
  • 1 krompir
  • So, biber, peršun
  • 50 g tankih rezanaca

PILEĆA SUPA JE PUNA VITAMINA I MINERALA
PILEĆA SUPA JE PUNA VITAMINA I MINERALA foto: AS Foodstudio/Shutterstock

Priprema:

Pileće meso kuvati u vodi sa malo soli oko 30 min. Dodati naseckano povrće i kuvati još 20 min. Izvaditi meso, očistiti ga i vratiti u supu. Dodati testeninu i kuvati još 5 min. Posuti peršunom i poslužiti.

Bonus video:

Zasladite se slaninom

Error in getting video.

makonda-tracker