Ukoliko vam se jede nešto slatko, a nemate vremena ni ideje, imamo sjajno rešenje!

Italijanska kuhinja poznata je po brzim i jednostavnim receptima koji ukusom nadmašuju mnoge komplikovanije kulinarske trikove.
Panakota jeste jedan od najpoznatijih italijanskih dezerata – sočan, sladak i neodoljivo ukusan, ovaj kolač miluje sva čula i nema ko ga ne voli.
U nastavku teksta donosimo vam tradicionalni recept za koji vam je potrebno svega nekoliko osnovnih sastojaka i 15 minuta vremena. Uživajte!
SASTOJCI
- 2 banane
- 20 g putera
- 80 g šećera
- 500 ml mleka
- 100 g šećera
- dodati malo vode
- 100 ml vode
- 30 g želatina
PRIPREMA
- Rastopite puter na tiganju, potom naseckajte banane na kolutiće i stavite da se proprže. Dodajte 80g šećera i dobro sve mešajte dok banane ne dobiju tamnozlatnu nijansu i ne postanu mekane.
- Potom dobijenu smesu od banana prespite u činiju i izblendujte u kašu. Dodajte 500ml mleka i dobro umešajte. Za to vreme zagrejte tiganj na tihoj vatri i sipajte u njega 100g šećera. Mešajte sve dok se ne rastopi i karameliše. Dodajte malo vode neka sve zajedno lepo provri ali pazite da ne zagori.
- Dobijenu smesu sipajte u okruglaste manje činijice, čisto da pokrije dno, pa onda pravite kružne pokrete sa činijom kako bi se karamelisani šećer nahvatao po ivicama.
- U jednoj posudici pomešajte 100ml vode i želatin, potom dobijenu smesu istopite (može u mikrotalasnoj), pa dodajte u mleko sa bananama i dobro promešajte, potom dobijenu belu smesu sipajte u činijice preko karamelisanog šećera.
- Tanjirom prekrijte odozgo činiju, zatim prevrnite naopačke i podignite činiju tako da kolač ostane na tanjiru. Prijatno!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Evo poslastice iz najluđih snova! (VIDEO)