Kako se priprema musaka od tikvica, korak po korak?
Jedno od omiljenih jela među Srbima je svakako musaka.
I dok za ovo jelo postoji bezbroj recepata i varijanti da se ona pripremi, na ovim prostorima se uglavnom misli na musaku od belog krompira kada se spomene naziv ovog jela.
Budući da je trenutno sezona tikvica, danas smo odlučili da vam predstavimo recept za musaku od tikvica, koja se brzo i jednostavno sprema, zasitna je i što je najvažnije preukusna.
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 400g mešanog mlevenog mesa
- 2 čena belog luka
- vegeta
- biber
- ulje
- 2 jaja - za preliv
- malo mleka - za preliv
- vegeta - za preliv
- 4 kašike kisele pavlake - za preliv
Priprema:
Prvo ćemo napraviti fil za musaku od tikvica i to tako što ćemo na malo ulja izdinstati crni luk, a potom i šargarepu i beli luk.
Kada povrće omekša, dodati mleveno meso i dodati začine kako bi meso pustilo svoj sok.
Kada je meso izdinstano, očistite tikvice i isecite ih na kolutove.
U posudu u kojoj ćete peći musaka, stavite malo ulja, a potom stavite polovinu tikvica na dno, a preko stavite fil.
Preko stavite drugu polovinu tikvica.
Poklopiti pleh i staviti da se peče u rerni koju ste pre toga zagrejali na 200 stepeni,
Nakon što je musaka većinski gotova, a vremenski otprilike nakon 40 minuta, jelo prejlijte mešavinom od jaja, mleka, kisele pavlake i vegete, a potom je vratite u rernu na 20 minuta da se zapeče.
Ovog puta nemojte pleh poklopiti kako bi se uhvatila lepa korica.