neodoljivo

3 recepta za najlepši jugoslovenski kolač: Nekada je bio broj 1, a danas skoro pa potpuno zaboravljen

0

Koh je jednostavan kolač koji se brzo i lako pravi, a toliko je ukusan da nećete moći da prestanete da ga jedete

foto: Shutterstock / Nikilev
foto: Shutterstock / Nikilev

Kada su u pitanju stari domaći kolač ono što je definitivno jeste da od njih ništa lepše nema. Nekada smo ih pravili često, a danas sve ređe, pa kad se nađu na trpezi predstavljaju pravu uživanciju.

 

Koh čuveno, nekad sirotinjsko jelo, bilo je rasprostanjeno širom Jugoslavije, a i danas se povremeno može naći na našim trpezama. 

 

Ako i vi žudite za ovim starinskim kolačem evo prilike da ga napravite svojim ukućanima i u njemu uživate dok "ne puknete", jer količina koja ispadne od jedne mere će biti dovoljna čak i za one koji uvek žele repete.

Klasični koh sa grizom

 

Sastojci:

 

  • 4 jajeta
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika griza
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 500 ml mleka
  • 1 vanilin šećer
NAJLEPŠI KLASIČNI KOH SA MLEKOM
NAJLEPŠI KLASIČNI KOH SA MLEKOM foto: Shutterstock/ltummy

Priprema:

 

Umutiti jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta. Dodati griz i prašak za pecivo, pa lagano promešati. Sipati smesu u podmazan pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok ne porumeni.

 

U međuvremenu prokuvati mleko sa vanilin šećerom. Pečen koh preliti toplim mlekom i ostaviti da upije i ohladi se. Seći na kocke i služiti hladno.

 

Koh sa kokosom

 

Sastojci:

 

  • 4 jajeta
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika griza
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 50 g kokosovog brašna
  • 500 ml mleka
  • 1 vanilin šećer
KOH MOŽE DA SE PRAVI I SA DODATKOM KOKOSA UKUS JE FANTASTIČAN
KOH MOŽE DA SE PRAVI I SA DODATKOM KOKOSA UKUS JE FANTASTIČAN foto: Shutterstock / Tanya Stolyarevskaya

Priprema:

 

Umutiti jaja i šećer dok smesa ne postane penasta. Dodati griz, prašak za pecivo i kokosovo brašno, pa promešati. Smesu sipati u pleh i peći na 180°C oko 25 minuta.

 

U međuvremenu prokuvati mleko sa vanilin šećerom. Vreo koh preliti toplim mlekom i ostaviti da upije. Po želji posuti još kokosovog brašna pre služenja.

 

Čokoladni koh

 

Sastojci:

 

  • 4 jajeta
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika griza
  • 1 kašičica kakao praha
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 500 ml mleka
  • 100 g čokolade za kuvanje

 

KOLAČ SA MLEKOM I KAKAOM
KOLAČ SA MLEKOM I KAKAOMfoto: Shutterstock / Pixel-Shot

Priprema:

 

Umutiti jaja i šećer, zatim dodati griz, kakao i prašak za pecivo.

Smesu sipati u pleh i peći na 180°C oko 20 minuta.

 

U međuvremenu prokuvati mleko, dodati čokoladu i mešati dok se ne rastopi. Pečen koh preliti toplim čokoladnim mlekom. Ostaviti da se ohladi i upije pre služenja.

 

Bonus video:

Sremački salčići - originalni recept

 

Error in getting video.

 

makonda-tracker