Koh je jednostavan kolač koji se brzo i lako pravi, a toliko je ukusan da nećete moći da prestanete da ga jedete

Kada su u pitanju stari domaći kolač ono što je definitivno jeste da od njih ništa lepše nema. Nekada smo ih pravili često, a danas sve ređe, pa kad se nađu na trpezi predstavljaju pravu uživanciju.
Koh čuveno, nekad sirotinjsko jelo, bilo je rasprostanjeno širom Jugoslavije, a i danas se povremeno može naći na našim trpezama.
Ako i vi žudite za ovim starinskim kolačem evo prilike da ga napravite svojim ukućanima i u njemu uživate dok "ne puknete", jer količina koja ispadne od jedne mere će biti dovoljna čak i za one koji uvek žele repete.
Klasični koh sa grizom
Sastojci:
- 4 jajeta
- 8 kašika šećera
- 8 kašika griza
- 1 kašičica praška za pecivo
- 500 ml mleka
- 1 vanilin šećer

Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta. Dodati griz i prašak za pecivo, pa lagano promešati. Sipati smesu u podmazan pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok ne porumeni.
U međuvremenu prokuvati mleko sa vanilin šećerom. Pečen koh preliti toplim mlekom i ostaviti da upije i ohladi se. Seći na kocke i služiti hladno.
Koh sa kokosom
Sastojci:
- 4 jajeta
- 6 kašika šećera
- 6 kašika griza
- 1 kašičica praška za pecivo
- 50 g kokosovog brašna
- 500 ml mleka
- 1 vanilin šećer

Priprema:
Umutiti jaja i šećer dok smesa ne postane penasta. Dodati griz, prašak za pecivo i kokosovo brašno, pa promešati. Smesu sipati u pleh i peći na 180°C oko 25 minuta.
U međuvremenu prokuvati mleko sa vanilin šećerom. Vreo koh preliti toplim mlekom i ostaviti da upije. Po želji posuti još kokosovog brašna pre služenja.
Čokoladni koh
Sastojci:
- 4 jajeta
- 7 kašika šećera
- 7 kašika griza
- 1 kašičica kakao praha
- 1 kašičica praška za pecivo
- 500 ml mleka
- 100 g čokolade za kuvanje

Priprema:
Umutiti jaja i šećer, zatim dodati griz, kakao i prašak za pecivo.
Smesu sipati u pleh i peći na 180°C oko 20 minuta.
U međuvremenu prokuvati mleko, dodati čokoladu i mešati dok se ne rastopi. Pečen koh preliti toplim čokoladnim mlekom. Ostaviti da se ohladi i upije pre služenja.
Bonus video:
Sremački salčići - originalni recept