zimska pikanterija

Ili će vas oduševiti ili ćete se držati podalje od tegle: Recept za PAŠTETU OD ČVARAKA koju gurmani obožavaju

0

Ako želite de uživate u kaloričnom obroku koji se sprema za tili čas ovaj recept je kao savršen za vas 

PAŠTETA OD ČVARAKA
PAŠTETA OD ČVARAKA foto: Shutterstock / Jiri Hera

Čvarci su jelo kojem je poprilično teško odoleti. Prave se od kockica masti koje se odvajaju od svinjskog mesa i stavljaju se u posudu u kojoj se kuvaju u sopstvenoj tečnosti.

 

Osim što ćete dobiti domaću mast, koja danas ni malo nije jeftina moćićete da uživate u ukusnim čvarcima i do nekoliko dana.

 

Sada vam donosimo Recept za paštetu od čvaraka koja je ukusna i jednostavna za pripremu, a idealna i kao namaz za hleb ili kao dodatak drugim jelima.

 

Evo kako možete pripremiti ovu bogatu i sočnu paštetu:

Sastojci:

 

  • 300 g čvaraka
  • 100 g maslaca (po želji možete koristiti i svinjski loj za bogatiji ukus)
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica senfa (opciono)
  • 1 kašičica aleve paprike (opciono, za boju i blagi ukus)
  • So i biber po ukusu

 

Priprema:

 

Ako su čvarci već gotovi, samo ih iscedite od suvišne masti. Ukoliko su svežiji i nisu toliko krhki, možete ih propržiti na srednjoj vatri dok ne postanu hrskavi.

PAŠTETA OD ČVARAKA ZA TILI ČAS
PAŠTETA OD ČVARAKA ZA TILI ČAS foto: Goskova Tatiana/Shutterstock

Iseckajte crni luk na sitno i propržite ga na malo ulja dok ne postane staklast. Beli luk sitno iseckajte ili izgnječite.

 

U blenderu ili uz pomoć mašine za mlevenje mesa, sameljite čvarke dok ne dobijete finiju teksturu (ne mora biti potpuno glatko, može ostati malo grublje).

 

U mlevene čvarke dodajte proprženi crni luk, beli luk, maslac (ili loj), senf i aleve paprike (ako koristite). Dobro sjedinite sve sastojke. Dodajte so i biber po ukusu. Ako želite da pašteta bude kremastija, možete dodati malo majoneza ili kisele pavlake.

 

Stavite paštetu u posudu i ostavite je u frižideru barem 2-3 sata pre nego što je poslužite, kako bi se ukusi sjedinili.

 

Pašteta od čvaraka je odlična na svežem hlebu, kao dodatak uz grickalice ili kao namaz za sendviče. Uz nju, možete poslužiti i kisele krastavce ili masline kao osvežavajući kontrast.

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom

 

makonda-tracker