Fenomenalna slana štrudla nestaće sa stola za tili čas!
Potrebno je:
450-500 gr brašna
200 ml kiselog mleka
100 ml mleka
15 gr kvasca
1 kašičica šećera
malo soli
1 jaje
1 žumance za premazivanje
100 gr mlevenih čvaraka
100 gr šunke
Priprema:
U mleku razmrviti kvasac, dodati šećer, pa kad kvasac nadođe, sipati u vanglu, ubaciti jaje, kiselo mleko, brašno, dodati i malo soli da testo bude glatko, ne mnogo tvrdo.
Pokriti da naraste, pa ga istresti na sto, malo ga obraditi rukama, pa ga ponovo pokriti da odmori 15 min. Čvarke i šunku usitniti u blenderu i još malo rukama.
Razviti testo pola cm, pa ga premazati čvarcima i šunkom. Uviti u štrudlu i staviti u uzani pleh obložen pek-papirom.
Ostaviti pokrivenu štrudlu 20 minuta, pa premazati žumancetom. Rernu ugrejati na 200 stepeni C, pa smanjiti na 180 i peći štrudlu oko 40-45 min. Seći isključivo ohlađenu.