Nema ništa lepše nego kad u hladnim zimskim danima na sto iznesete vruće domaće čvarke
Ljubitelji ovog ukusnog specijaliteta od sada ne moraju da razmišljaju da li su čvarci koje kupuju na pijaci, u marketu ili mesari sveži i ispečeni baš onako kako oni vole.
Od sada brzo i lako ih možete napraviti i u svom domu i uvek uživati u svežim vrućim čvarcima.
Od 5 kg svinjske slanine dobije oko 1 kg čvaraka.
Prvi korak
Slaninu iseckate na komadiće oko 3cm, najbolje na kockice. Jako bitno je da ih isečete jednako jer u suprotnom neće biti svi u isto vreme gotovi, neki će vam biti mnogo reš a drugi mnogo masni.
Drugi korak
U veću posudu sipajte malo vode, na 5 kg slanine sipajte oko 1 dl vode. Sve staviti na vatru i mešate kako ne bi zagoreli.
Treći korak
Kada mast malo omekša trebalo bi da se u to doda oko 1 dl mleka. Tada će čvarci početi da menjaju boju i počeće polako da dobijaju onu lepu zlatno žutu nijansu. Smanjite vatru da bi se lagano pržili, mešajte da ne zagore.
Četvrti korak
Neki vole da u čvarke dodaju i crni luk, ali nije obavezno. Ako volite taj šmek sada dodajte sitno iscekanu glavicu crnog luka, ako ne propustite ovaj korak.
Peti koral
Kada čvarci dobiju lepu svetlo smeđu boju tada su gotovi. Mast treba da bude bistra i svetla. Tad uzmite cediljku, dobro iscedite čvarke, najbolje je presom ako imate. Ako ne poslužiće i obična cediljka i neka manja šerpa kojom morate snažno stiskati čvarke.
Nakon što su se ocedili posolite po ukusu i sačekajte da se ohlade pre serviranja.