SPOLJA

Spolja hrskavi, izunutra mekani: Evo kako da ih napravite najukusnije DOMAĆE ČVARKE u 5 jednostavnih koraka (RECEPT)

0

Nema ništa lepše nego kad u hladnim zimskim danima na sto iznesete vruće domaće čvarke

foto: Shutterstock / mirjana ristic damjanovic
foto: Shutterstock / mirjana ristic damjanovic

Ljubitelji ovog ukusnog specijaliteta od sada ne moraju da razmišljaju da li su čvarci koje kupuju na pijaci, u marketu ili mesari sveži i ispečeni baš onako kako oni vole.

 

Od sada brzo i lako ih možete napraviti i u svom domu i uvek uživati u svežim vrućim čvarcima.

 

 

Od 5 kg svinjske slanine dobije oko 1 kg čvaraka.

 

Prvi korak

 

Slaninu iseckate na komadiće oko 3cm, najbolje na kockice. Jako bitno je da ih isečete jednako jer u suprotnom neće biti svi u isto vreme gotovi, neki će vam biti mnogo reš a drugi mnogo masni.

 

Drugi korak

 

 U veću posudu sipajte malo vode, na 5 kg slanine sipajte oko 1 dl vode. Sve staviti na vatru i mešate kako ne bi zagoreli.

 

Treći korak

 

Kada mast malo omekša trebalo bi da se u to doda oko 1 dl mleka. Tada će čvarci početi da menjaju boju i počeće polako da dobijaju onu lepu zlatno žutu nijansu. Smanjite vatru da bi se lagano pržili, mešajte da ne zagore.

 

čvarci
foto: Profimedia

 

Četvrti korak

 

Neki vole da u čvarke dodaju i crni luk, ali nije obavezno. Ako volite taj šmek sada dodajte sitno iscekanu glavicu crnog luka, ako ne propustite ovaj korak.

 

Peti koral

 

Kada čvarci dobiju lepu svetlo smeđu boju tada su gotovi. Mast treba da bude bistra i svetla. Tad uzmite cediljku, dobro iscedite čvarke, najbolje je presom ako imate. Ako ne poslužiće i obična cediljka i neka manja šerpa kojom morate snažno stiskati čvarke.

 

Nakon što su se ocedili posolite po ukusu i sačekajte da se ohlade pre serviranja. 

 

makonda-tracker