Najbolja ideja za domaći doručak na brzinu – slani mafini koji se spremaju za tili čas, a savršeni su uz jogurt ili kiselo mleko
Proja(ra) je jedno od omiljenih domaćih peciva na našim prostorima, a u poslednje vreme se sve češće pravi u obliku praktičnih i sočnih slanih mafina.
Ne znate šta da napravite za doručak ili večeru? Nemate ideju čime poslužiti iznenadne goste? Ovi ukusni proja-mafini se pripremaju brzo i jednostavno, a veoma su zasitni.
Sastojci:
- 4 jajeta
- 1 šolja kukuruznog brašna
- 1/2 šolje palente
- 1 šolja pšeničnog brašna tip
- 1 šolja mleka
- 1/2 šolje ulja
- 1 kašičica praška za pecivo
- 300 g sitnog i slanog sira
- 5 kiselih krastavčića
- 1 crvena paprika
- šaka očišćenog, obarenog i sitno seckanog spanaća
- 1 šargarepa
- 1/2 malog praziluka
- 1 kašičica soli
- biber po ukusu
Priprema
Penasto umutite jaja u odvojenoj činiji.
Pomešajte sve suve sastojke, pa im postepeno i uz mešanje dodajte ulje, mleko i prethodno umućena jaja. Umutite tako da dobijete homogenu smesu, pa svemu dodajte sitno iseckanu papriku, spanać, praziluk, krastavčiće i sitno rendanu šargarepu.
Potom u sve umešajte izmrvljeni sir. Sipajte so (dodajte više po ukusu i u zavisnosti od toga koliko je slan sir) i biber, ako volite.
Sipajte u podmazan kalup za mafine, pa pecite oko pola sata u rereni zagrejanoj na 200 stepeni.