morate probati

3 najlepša recepta za slasne domaće knedle: Jedne su neprolazni klasik, a druge – neobično kremasto zadovoljstvo

0

Omiljeni specijalitet naših baka donosimo u malo drugačijem ruhu.

Da li ste probali sami da napravite čokoladne knedle?
Da li ste probali sami da napravite čokoladne knedle?foto: Youtube / Printscreen / @foodbyanamaria6329

Ovi slasni zalogaji neodoljivo mirišu na detinjstvo i bakinu kuhinju, a prave se od jednostavnih sastojaka koje svako ima kod kuće.

 

Njihova priprema može biti pravi užitak, a svaki zalogaj donosi savršen balans mekog testa i sočnog fila.

 

Bilo da ih pospete prezlama i šećerom, prelijete čokoladom ili dodate malo cimeta, knedle su slatkiš koji svi vole!

 

1. Klasične knedle sa šljivama

 

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 1 jaje
  • 200 g brašna
  • prstohvat soli
  • 12 šljiva
  • 4 kašike šećera
  • 50 g putera
  • 100 g prezli
  • cimet po želji

 

Priprema:

  1. Skuvajte krompir u ljusci, oljuštite ga i izgnječite dok je još topao.
  2. Dodajte jaje, so i brašno, pa umesite meko testo.
  3. Podelite testo na loptice, u svaku stavite po jednu šljivu i malo šećera, pa oblikujte knedle.
  4. Kuvajte knedle u ključaloj vodi dok ne isplivaju na površinu, oko 5 minuta.
  5. Na puteru propržite prezle i uvaljajte knedle. Pospite šećerom i cimetom po želji.

 

2. Čokoladne knedle

 

Sastojci:

  • 250 g svežeg sira 1 jaje
  • 150 g brašna
  • 1 kašika šećera
  • prstohvat soli
  • 100 g čokolade (iseckane na kockice)
  • 50 g putera
  • 100 g mlevenog keksa

 

Priprema:

  1. Pomešajte sir, jaje, šećer i so, pa dodajte brašno i umesite testo.
  2. Oblikujte loptice, u sredinu svake stavite kockicu čokolade.
  3. Kuvajte knedle u ključaloj vodi dok ne isplivaju.
  4. Na puteru propržite mleveni keks, pa uvaljajte knedle i pospite šećerom.

 

3. Knedle sa krem sirom i limunom

 

Sastojci:

  • 250 g krem sira
  • 1 jaje
  • 100 g brašna
  • 1 kašika šećera
  • korica jednog limuna 50 g putera
  • 100 g mlevenih badema
  • prah šećer za posipanje

 

Priprema:

  1. U činiji sjedinite krem sir, jaje, brašno, šećer i koricu limuna.
  2. Ostavite smesu da odstoji 15 minuta, pa oblikujte male loptice.
  3. Kuvajte knedle u ključaloj vodi dok ne isplivaju.
  4. Na puteru propržite mlevene bademe i uvaljajte knedle, pa pospite prah šećerom.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Burger, čips i sos - jelo sa puno prostora za kreativnost u Komšiluku!

Error in getting video.

 

makonda-tracker