isprobajte

3 najlepša recepta za lazanje: Ukusan i zasitan ručak za dva dana u kojem se uživa svim čulima

0

Ako volite lazanje ovi recepti su idealan izbor za vas, a budući da ih možete podgrevati mogu da se jedu i više dana 

3 NAJLEPŠA RECEPTA ZA LAZANJE
3 NAJLEPŠA RECEPTA ZA LAZANJE foto: Shutterstock

Lazanje su italijanski specijalitet koji se jede u gotovo čitavom svetu. Na našim trpezama najčešće se nađu one sa mlevenim mesom, bešamel i crvenim sosom, ali one nisu jedine koje možete spremiti i uživati u njihovom ukusu.

 

Ukoliko volite ovaj specijalitet, a dosadio vam je klasičan recept napravite ga na malo drugačiji način i uživajte u sitom i bogatom obroku, koji se može jesti i nekoliko dana.

1. Klasične italijanske lazanje

 

Sastojci:

 

  • 500 g mlevenog mesa (mešano svinjsko i juneće)
  • 1 luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 500 g paradajz pelata
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 200 ml crnog vina (po želji)
  • So, biber, origano i bosiljak
  • 400 g testenine za lazanje
  • 500 ml bešamel sosa
  • 200 g rendanog parmezana
  • 200 g rendane mocarele

 

RECEPT ZA NAJLEPŠE LAZANJE NA ITALIJANSKI NAČIN
RECEPT ZA NAJLEPŠE LAZANJE NA ITALIJANSKI NAČIN foto: neil langan/Shutterstock

Priprema:

 

U tiganju pržite luk dok ne postane staklast, dodajte beli luk i mleveno meso. Pržite dok meso ne porumeni.

Dodajte paradajz pelat, pire, vino i začine. Kuvajte na tihoj vatri 20 minuta.

U međuvremenu, napravite bešamel: otopite maslac, dodajte brašno, pa polako dodajte mleko uz neprekidno mešanje dok ne dobijete gust sos. Posolite i dodajte muskatni oraščić.

U vatrostalnu posudu slažite red testa, red mesa, red bešamela i pospite sirom. Ponavljajte dok ne potrošite sastojke. Završite sirom na vrhu.

Pecite u rerni na 180°C oko 30-40 minuta dok se ne zarumeni.

2. Lazanje s povrćem

 

Sastojci:

 

  • 2 tikvice, tanko sečene
  • 1 patlidžan, tanko sečen
  • 200 g šampinjona, isečenih
  • 1 crvena paprika, isečena na trakice
  • 500 g paradajz sosa
  • 400 g testenine za lazanje
  • 400 ml bešamela
  • 150 g feta sira
  • 150 g rendane mocarele
  • So, biber, origano i maslinovo ulje

 

RECEPT ZA LAZANJE SA POVRĆEM
RECEPT ZA LAZANJE SA POVRĆEM foto: Profimedia

Priprema:

 

Povrće ispecite u tiganju s malo maslinovog ulja dok ne omekša. Posolite i začinite.

U posudu slažite red testa, red povrća, red paradajz sosa i red bešamela. Dodajte fetu i mocarelu između slojeva.

Završite sirom na vrhu i pecite u rerni na 180°C oko 30 minuta.

3. Lazanje s piletinom i spanaćem

 

Sastojci:

 

  • 500 g pilećeg filea, sitno iseckanog
  • 200 g svežeg spanaća
  • 3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 500 ml bešamela
  • 400 g testenine za lazanje
  • 200 g rikota sira
  • 150 g rendane mocarele
  • So, biber, maslinovo ulje

 

LAZANJE SA SPANAĆEM SU POSTALE PRAVI HIT
LAZANJE SA SPANAĆEM SU POSTALE PRAVI HIT foto: Shutterstock/Africa Studio

Priprema:

 

U tiganju na maslinovom ulju pržite beli luk, dodajte piletinu i pržite dok ne porumeni. Dodajte spanać i mešajte dok ne omekša.

Bešamel pomešajte sa rikotom i začinite po ukusu.

 

U vatrostalnu posudu slažite slojeve: testenina, bešamel s rikotom, piletina sa spanaćem i mocarela. Ponavljajte dok ne potrošite sastojke.

Pecite na 180°C oko 35 minuta dok lazanje ne postanu zlatno-smeđe.

 

Bonus video:

Italijanska kuhinja na srspki način 

Error in getting video.

 

makonda-tracker