neodoljivo zadovoljstvo

Najlepši recept za čili kon karne na srpski način: Meksičko jelo prilagođeno našim nepcima

0

Ko kaže da morate u Meksiko da biste uživali u savršenoj meksičkoj hrani? Ovaj recept će vas oduševiti

RECEPT ZA NAJLEPŠI ČILI KON KARNE NA SRPSKI NAČIN
RECEPT ZA NAJLEPŠI ČILI KON KARNE NA SRPSKI NAČIN foto: Shutterstock / Oksana Mizina

Čili kon karne (šp. Chili con carne) je popularno i aromatično jelo koje potiče iz teksaško-meksičke kuhinje. Naziv dolazi iz španskog jezika i znači "čili sa mesom" (chili – ljuta paprika, con – sa, carne – meso).

 

Ovo jelo se smatra neformalnim simbolom Teksasa, gde se najviše razvilo i popularizovalo.

 

Prvi pisani recepti datiraju iz 19. veka, kada su pioniri i vojnici pripremali ovo jednostavno, ali zasitno jelo. Tradicionalno se priprema sa goveđim mesom, čilijem i začinima, a verzije sa pasuljem su kasnije postale popularne.

Sastojci:

 

  • 500 g mlevenog mesa (najbolje junetine)
  • 1 glavica crnog luka 
  • 2 čena belog luka
  • 1 crvena paprika 
  • 400 g pasiranog paradajza 
  • 400 g crvenog pasulja iz konzerve 
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • malo ljute paprike ili čilija (po ukusu)
  • So i biber po ukusu
  • Maslinovo ulje ili suncokretovo ulje za prženje
  • Svež peršun ili korijander za dekoraciju 

 

ČILI KON KARNE NA SRPSKI NAČIN
ČILI KON KARNE NA SRPSKI NAČIN foto: Shutterstock / DronG

Priprema:

 

U velikoj tiganju ili šerpi zagrejte malo ulja i propržite crni luk dok ne omekša. Dodajte beli luk i pržite još minut dok ne zamiriše.

Dodajte mlevenu govedinu i pržite dok ne porumeni i ne ispari voda.

Umesajte crvenu papriku, paradajz pire, mlevenu slatku i ljutu papriku, kumin, so i biber. Pržite nekoliko minuta da se začini lepo sjedine.

 

Sipajte pasirani paradajz i pustite da provri. Smanjite vatru i kuvajte oko 20-30 minuta, povremeno mešajući. Dodajte crveni pasulj i kuvajte još 10 minuta. Po potrebi dodatno začinite.

 

Poslužite toplo uz pirinač, tortilje, pavlaku ili narendani sir. Dekorišite svežim peršunom ili korijanderom.

 

Bonus video:

Pileća krilca sa pivom 

 

makonda-tracker