čik mu odolite

Bez miksera, čokolade, pa čak i rerne: Preliveni kolač kakav nikad niste pravili postaće vaš omiljeni

0

Na prvi pogled je teško poverovati da kora ove poslastice nije pečena u rerni i da se za fil ne koristi mikser, ali uz ove trikove – i vama to može poći za rukom!

Čokoladni kolač neobične pripreme i fenomenalnog ukusa
Čokoladni kolač neobične pripreme i fenomenalnog ukusafoto: Hands Touch/YouTube Screenshot

Čokoladni kolači od mekane kore i kremastog fila dobrodošli su uvek kada je reč o sladokuscima, a postoji mnogo interesantnih recepata za ovakve dezerte.

 

Uz malo veštine njih možete napraviti daleko jednostavnije nego inače, a za to vam nisu potrebni čak ni pečenje biskvita u rerni ili mućenje krema mikserom. Štaviše, ovaj čokoladni slatkiš pravi se i bez čokolade!

 

Sastojci:


Za koru

 

  • 2 jajeta
  • 100 g šećera
  • 80 ml ulja
  • 80 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 25 g kakao praha
  • 30 ml mleka
  • 5 ml ekstrakta vanile

Za čokoladni preliv

 

  • 180 ml mleka
  • 15 šećera
  • 1 kašika kakao praha
  • 1/2 kašičice instant kafe


Za fil od čokoladnog sirupa

 

  • 500 ml mleka
  • 70 g šećera
  • 25 g kakao praha
  • 125 ml slatke pavlake


Priprema

  1. U secka ubacite dva cela jajeta, pa im dodajte šećer i ulje, pa blendajte dok se lepo ne sjedini.
  2. Sipajte u duboku činiju i u to dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo i kakao, pa mešajte dok se ne razbijete gromuljice i ne dobijete finu i glatku smesu.
  3. Dodajte mleko i ekstrakt vanile i dobro promešajte, pa sipajte u manji kalup koji ste podmazali uljem ili obložili pek-papirom. Poklopite ga i stavite šerpu u koju ste prethodno nalili vodu i ostavili je da proključa. Nek se termički obrađuje na pari oko 30-35 minuta, na srednjoj vatri, a umesto toga možete da ubacite u rernu i pečete pola sata na 160 stepeni. Ostavite da se hladi.
  4. U šerpici promešajte sastojke za čokoladni preliv, pa stavite da se kuva oko četiri minuta. Izbockajte čačkalicom ili viljuškom koru, pa prelijte.
  5. U šerpi potom pomešajte 500 ml mleka, šećer i kakao, pa kuvajte nekoliko minuta uz mešanje dok ne počne da krčka i zgušnjava. Umutite žicom slatku pavlaku, pa kad se fino zgusne, u nju umešajte prethodno pripremljen čokoladni sirup (ostavite malo sa strane) i mutite energično žicom dok ne budete zadovoljni gustinom. Time namažite koru i lepo poravnajte, a od ostatak čokoladnog sirupa iskoristite za dekoraciju.

 

BONUS VIDEO

Rašina kuhinja: Čorba od celera u celeru

 

makonda-tracker