neodoljive i isprobane

1 slatka i 2 slane: Recept za POSNE FRULICE koje ćete sigurno jesti i kada nije vreme posta (mogu i sa sirom, mesom...)

0

Ukoliko postite i nemate ideju za večeru ili nešto slatko ove pitice će vas raspamtiti 

foto: Ilić Milica / Privatna arhiva
foto: Ilić Milica / Privatna arhiva

Tokom posta, ali i van njega, često nam nedostaje ideja za brzinski doručak ili večeru. Isto tako možete napraviti i slatke frulice ili one koje nisu posne, sa mesom ili sirom. 

 

Postupak pripreme je veoma jednostavan, baš kao i sastojci koji su vam za pripremu ovih pita potrebni. 

Pita sa krompirom 

 

  • 500 g gotovih tankiih kora
  • 1 glavica luka (veća)
  • 3 veća krompira
  • malo ulja
  • malo soli
  • malo bibera 
  • začini po ukusu
  • 1 prašak za pecivo 
  • 50 ml ulja
  • 100 ml vode 
NAJLEPŠA KROMPIRUŠA NA SVETU
NAJLEPŠA KROMPIRUŠA NA SVETU foto: Tijana Lubura/Shutterstock

Priprema

 

Luk sitno iseckati, pa staviti da se dinsta. Krompir oljuštiti i narendati, pa dodati u luk. Posoliti, dodati začine i dinstati na laganoj vatri oko 15 minuta. Isključiti.

 

Uzeti kore. U šolju staviti ulje, vodu i prašak za pecivo. Dve kašike staviti na koru, a na početak kore, na duž, staviti dinstani krompir. Ne preterujte sa filom, dovoljno je 2 cm širine da bude fila.

 

Laganim pokretima urolajte koru tako da je gurate samo lagano, bez previše stiskanja i pipanja, kako bi ostala unutra vazdušasta. Ređajte nafilovane kore u pleh jednu po jednu dok ne potrošite sav fil.

 

Odozgo premažite sa ostatkom vode i ulja i stavite da se peče 20 minuta na 200 stepeni u rernu koju ste prethodno zagrejali.

Pita sa prazilukom

 

Sastojci:

 

  • 300 g praziluka
  • malo ulja
  • začini po ukusu
  • 500 g kora za pitu tankih
  • 100 ml vode
  • 50 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo 

 

NAJUKUSNIJA PITA S PRAZILUKOM
NAJUKUSNIJA PITA S PRAZILUKOM foto: Ilić Milica / Privatna arhiva

Priprema

 

Praziluk iseckati i prodinstati sa začinima oko 10 minuta. Pomešati ulje, vodu i prašak za pecivo u jednoj šolji, pa na koru staviti 2,3 kašike i razmazati. Na ivicu kore staviti malo fila na duž, pa rolati koru tako što je blago gurate prstima (ne pritiskajte da ne biste istisli sav vazduh iz nje).

 

Zatim ređajte u pek papirom obložen pleh. Kad sve kore i fil potrošite stavite da se peče u rernu koju ste prethodno ugrejali na 200 stepeni. Nakon 20 minuta pita je gotova. Ako volite hrskavu koricu nemojte je prekrivati ni sa čim.

 

Pita sa jabukama 

 

Sastojci:

 

  • 4 jabuke (slatke9
  • 100 g šećera
  • malo cimeta (opciono)
  • 500 g kora za pitu tankih
  • 100 ml vode
  • 50 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo 
NAJLEPŠA PITA S JABUKAMA
NAJLEPŠA PITA S JABUKAMA foto: Ilić Milica / Privatna arhiva

Priprema:

 

Jabuke izrendati, i pošećeriti. Uzeti jednu koru pa je politi sa 2,3 kašike smese od ulja, praška za pecivo i vode. Na ivicu kore, tanko staviti jabuke i lagano urolati, da bude rolnica što uža. Izbegavati mnogo stiskanje jer onda pita neće biti šupljikava. 

 

Postupak ponoviti dok se ne potrošite sav materijal. Rolnice ređati u pleh obložen pek papirom i staviti u zagrejanu rernu da se peku 20 minuta na 200 stepeni. 

 

Kad se malo prohladi posuti prah šećerom i uživati u savršenom ukusu.

 

Ako želite ovu pitu možete da filujete i sa mlevenim mesom, pečurkama, kupusom, pirinčem... 

 

Bonus video:

Recept za sremačke salčiće 

Error in getting video.

 

makonda-tracker