Ukoliko postite i nemate ideju za večeru ili nešto slatko ove pitice će vas raspamtiti

Tokom posta, ali i van njega, često nam nedostaje ideja za brzinski doručak ili večeru. Isto tako možete napraviti i slatke frulice ili one koje nisu posne, sa mesom ili sirom.
Postupak pripreme je veoma jednostavan, baš kao i sastojci koji su vam za pripremu ovih pita potrebni.
Pita sa krompirom
- 500 g gotovih tankiih kora
- 1 glavica luka (veća)
- 3 veća krompira
- malo ulja
- malo soli
- malo bibera
- začini po ukusu
- 1 prašak za pecivo
- 50 ml ulja
- 100 ml vode

Priprema:
Luk sitno iseckati, pa staviti da se dinsta. Krompir oljuštiti i narendati, pa dodati u luk. Posoliti, dodati začine i dinstati na laganoj vatri oko 15 minuta. Isključiti.
Uzeti kore. U šolju staviti ulje, vodu i prašak za pecivo. Dve kašike staviti na koru, a na početak kore, na duž, staviti dinstani krompir. Ne preterujte sa filom, dovoljno je 2 cm širine da bude fila.
Laganim pokretima urolajte koru tako da je gurate samo lagano, bez previše stiskanja i pipanja, kako bi ostala unutra vazdušasta. Ređajte nafilovane kore u pleh jednu po jednu dok ne potrošite sav fil.
Odozgo premažite sa ostatkom vode i ulja i stavite da se peče 20 minuta na 200 stepeni u rernu koju ste prethodno zagrejali.
Pita sa prazilukom
Sastojci:
- 300 g praziluka
- malo ulja
- začini po ukusu
- 500 g kora za pitu tankih
- 100 ml vode
- 50 ml ulja
- 1 prašak za pecivo

Priprema
Praziluk iseckati i prodinstati sa začinima oko 10 minuta. Pomešati ulje, vodu i prašak za pecivo u jednoj šolji, pa na koru staviti 2,3 kašike i razmazati. Na ivicu kore staviti malo fila na duž, pa rolati koru tako što je blago gurate prstima (ne pritiskajte da ne biste istisli sav vazduh iz nje).
Zatim ređajte u pek papirom obložen pleh. Kad sve kore i fil potrošite stavite da se peče u rernu koju ste prethodno ugrejali na 200 stepeni. Nakon 20 minuta pita je gotova. Ako volite hrskavu koricu nemojte je prekrivati ni sa čim.
Pita sa jabukama
Sastojci:
- 4 jabuke (slatke9
- 100 g šećera
- malo cimeta (opciono)
- 500 g kora za pitu tankih
- 100 ml vode
- 50 ml ulja
- 1 prašak za pecivo

Priprema:
Jabuke izrendati, i pošećeriti. Uzeti jednu koru pa je politi sa 2,3 kašike smese od ulja, praška za pecivo i vode. Na ivicu kore, tanko staviti jabuke i lagano urolati, da bude rolnica što uža. Izbegavati mnogo stiskanje jer onda pita neće biti šupljikava.
Postupak ponoviti dok se ne potrošite sav materijal. Rolnice ređati u pleh obložen pek papirom i staviti u zagrejanu rernu da se peku 20 minuta na 200 stepeni.
Kad se malo prohladi posuti prah šećerom i uživati u savršenom ukusu.
Ako želite ovu pitu možete da filujete i sa mlevenim mesom, pečurkama, kupusom, pirinčem...
Bonus video:
Recept za sremačke salčiće