i zdrave i ukusne

Spremaju se na Krstovdan, a jedu na Bogojavljenje: Najlepši recept za starinske pihtije na moderan način

0

Nekada su bile jelo siromašnih, a danas koštaju papreno u mesarama 

RECEPT ZA STARINSKE PIHTIJE KOJIMA JE NEMOGUĆE ODOLETI
RECEPT ZA STARINSKE PIHTIJE KOJIMA JE NEMOGUĆE ODOLETI foto: Profimedia

Pihtije su tradicionalno jelo balkanske kuhinje, posebno popularno u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, i Makedoniji. Pripremaju se uglavnom tokom zimskih meseci i za praznike, poput Krstovdana, Badnjeg dana, Božića i Srpske Nove godine.

 

Pihtije imaju dugu tradiciju na Balkanu i potiču iz vremena kada su se koristili svi delovi životinje kako bi se ništa ne bi bacalo.

 

Prvobitno su bile jelo siromašnih domaćinstava jer su se pravile od manje cenjenih delova mesa (nogice, glava, uši, rep). Danas su deo gastronomske kulture i nezaobilazne na slavama i prazničnim trpezama.

Sastojci:

 

  • 2 svinjske nogice
  • 1 svinjska glava ili uvo (po želji)
  • 300 g dimljene svinjske kolenice ili suve kosti (za dodatni ukus)
  • 1 glavica belog luka
  • 2 lovorova lista
  • So po ukusu
  • Biber u zrnu (1 kašičica)
  • Suva paprika ili tucana paprika (po želji)

 

Priprema:

 

Priprema mesa:
Dobro operite svinjske nogice i glavu. Stavite ih u veliki lonac i prelijte hladnom vodom. Prokuvajte 10 minuta kako bi se uklonile nečistoće, pa bacite tu vodu i ponovo nalijte svežu.

PIHTIJE SE PRAVE NA KRSTOVDAN
PIHTIJE SE PRAVE NA KRSTOVDAN foto: springtime78/Shutterstock

Kuvanje:
Dodajte lovorov list, biber u zrnu i malo soli. Kuvajte na laganoj vatri 4–5 sati, dok meso ne omekša i počne da se odvaja od kostiju. Pena koja se stvara na površini treba da se skida tokom kuvanja.

 

Priprema belog luka:
Dok se meso kuva, očistite i sitno iseckajte ili izgnječite beli luk.

 

Procediti i začiniti:
Kada je meso skuvano, procedite supu kroz gazu da bude bistra. Meso odvojite od kostiju, usitnite ga i rasporedite u plitke posude. Po želji pospite tucanom paprikom za boju i dodatni ukus.

 

Dodavanje belog luka:
Umućeni beli luk umešajte u proceđenu čorbu i prelijte preko mesa.

 

Hlađenje:
Ostavite pihtije da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih prebacite u frižider da se stegnu.

 

Serviranje:
Kada se pihtije stegnu, secite ih na kocke i poslužite uz hleb, kisele krastavce ili turšiju.

 

Bonus video:

Da li su pihtije dobre za zdravlje?

 

 

makonda-tracker