čik joj odolite!

Sočna turska pita bez kora koju ćete umutiti za 5 minuta: Zasitna je, slasna, dekorativna i po svačijem ukusu

0

Bogata, izdašna i ukusna domaća pita sa sirom i povrćem na turski način pecivo je koje treba da proba svaka kuća. Priprema je brza i jednostavna, a rezultat fenomenalan.

Domaća pita bez kora, s povrćem i feta sirom, posuta kačkavaljem
Domaća pita bez kora, s povrćem i feta sirom, posuta kačkavaljemfoto: PRATİK YEMEK TARİFLERİ/Youtube Printscreen

Turska kuhinja je vrlo popularna na našim prostorima, a najviše poštovalaca imaju pite kakve se pripremaju na Istoku. Uglavnom je reč o pitama od kora, kako kupovnih, tako i domaćih, koje se razvlače, ali postoji i mnogo recepata za turske pite od brašna koje su jednako ukusne i slasne.

 

Jednu od njih pronašli smo na popularnom kanalu na platformi YouTube koji deli terske recepte, a uputstvo za pripremu ove pite bez kora pogledalo je više od 11,5 miliona ljudi.

 

Ona se pravi lako, zasitna je, vrlo bogata i nešto što zaista vredi probati.

Sastojci:

 

  • 2 krompira
  • 4 jajeta
  • 3,5 šolje brašna
  • 2 kesice praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1,5 čaša mleka
  • 100 g feta sira
  • 1 čaša ulja
  • rendani kačkavalj po izboru
  • 2 paradajza
  • 3 paprike
  • 2 mlada luka


Priprema

  1. Oljuštite krompir i paradajz (prethodno stavite paradajz da odstoji u vodi da bi se lakše ljuštio). Iseckajte ih na kockice.
  2. Sitno iseckajte luk i papriku.
  3. Potom dobro umutite jaja, pa u njih ubacite iseckan luk, papriku, krompir i paradajz. Dodajte feta sir isečen na kockice, pa nalijte mleko i ulje, posolite i promešajte dobro.
  4. Sledeći korak je dodavanje brašna, koje ste prethodno pomešali s praškom za pecivo. Ubacujte suve sastojke malo po malo, uz neprestano mešanje kako biste razbili grudvice čim se formiraju.
  5. Kada dobijete homogenu smesu, prelijte je u posudu za pečenje, koju ste prethodno obložili pek-papirom, pa pospite pitu rendanim kačkavaljem po ukusu.
  6. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C, najmanje 25 minuta, u zavisnosti od efikasnosti rerne.

Pogledajte kako se pravi ova pita bez kora.

 

BONUS VIDEO

Burek koji se u Nišu jede od 1498.

Error in getting video.

 

makonda-tracker