Želite pecivo koje je i izuzetnog ukusa, i nije suvo, i vrlo je mekano? Na pravom ste mestu!
Sastojci:
- 600g brašna
- 2 kašike šećera
- 2 kašičice soli
- 1 prašak za pecivo
- vanilin šećer
- kocka kvasca
- 100 ml mleka
- najmanje 150 ml tople vode
- 3 jajeta
- 2-3 kašike ulja
Priprema
Zagrejte pola šolje mleka i dodajte tome kvasac i pola kašičice šećera, pa mešajte do otapanja i ostavite da odstoji nekoliko minuta.
U dubokoj posudi pomeštajte suve sastojke — brašno, šećer, so, prašak za pecivo i vanilin šećer, pa sve dobro promešajte i dodajte dva cela jajeta i belance trećeg, pa ponovo promešajte. Sipajte opstatak mleka i nadošli kvasac, a zatim dodajte vode i brašna koliko vam je potrebno da zamesite fino i glatko testo.
Neka odstoji makar 30 minuta, a zatim razvucite testo i pravite kiflice. Možete ih filovati čokoladnim kremom, džemom ili čak sirom.
Sledeći korak je glavna tajna ovog peciva: mlečni premaz!
Žicom umutite preostalo žumance s malo mleka i time premažite kiflice.
Pecite ih ne manje od pola sata na 190 stepeni, u plehu obloženom pek-papirom.