Idealno je rešenje za sve one koji žele da impresioniraju goste bez mnogo truda.
Božić je sutra, a ako još uvek niste odlučili šta ćete servirati gostima uz kafu, imamo savršen recept za vas!
Ovaj čokoladni kolač bez pečenja pravi se brzo, neverovatno je ukusan i izgleda kao da ste proveli sate u kuhinji.
Spoj kremaste čokolade, keksa i oraha oboriće s nogu svakoga ko ga proba.
Sastojci
- 300 g čajnog keksa (ili petit beurre)
- 200 g mlevenih oraha (ili lešnika po želji) 150 g crne čokolade
- 100 g putera
- 200 ml mleka
- 3 kašike šećera u prahu
- 1 kašika ruma (po želji)
- Šlag, čokoladne mrvice ili rendana čokolada za dekoraciju
Priprema
- Keks usitnite u činiji – neka jedan deo ostane krupniji, a drugi potpuno izmrvite. Dodajte mlevene orahe i sve izmešajte.
- U šerpicu na tihoj vatri stavite mleko, šećer u prahu, puter i crnu čokoladu iseckanu na kockice. Mešajte dok se sve ne istopi i ne sjedini u glatku, čokoladnu smesu. Ako volite aromatične note, dodajte kašiku ruma.
- Prelijte toplu čokoladnu smesu preko keksa i oraha, pa brzo mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Masa treba da bude kompaktna i lako oblikovana.
- Pripremljenu masu stavite u kalup obložen providnom folijom (pravougaoni ili okrugli, po želji). Dobro utisnite i poravnajte.
- Stavite kolač u frižider na najmanje 2 sata da se stegne. Kada se stegne, prevrnite ga na tacnu i uklonite foliju. Dekorišite šlagom, čokoladnim mrvicama ili rendanom čokoladom za savršen izgled.
Savet
- Možete dodati i seckane suve šljive, brusnice ili komadiće kandiranog voća za dodatni praznični šmek.
- Sada ste spremni da sutrašnji Božić dočekate sa osmehom i ovim fantastičnim kolačem koji će svi obožavati. Prijatno i srećni praznici!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Badnjak u Zemunu
( Glossy, E.S. )