idealan za badnji dan

Svetogorski posni kolač lepši i od jafe: Mešavina ukusa čokolade i pomorandže savršena je za zimske dane

0

Ako želite da napravite posni kolač koji će biti po svačijem ukusu – i čokoholičara i onih koji preferiraju voćne poslastice, ovaj spoj je odlično rešenje. A pravi se tako lako!

Čuveni svetogorski dezert od pomorandže, džema i čokolade odličan je izbor ako vam treba recept za posni kolač
Čuveni svetogorski dezert od pomorandže, džema i čokolade odličan je izbor ako vam treba recept za posni kolačfoto: Randall Skeffington/Shutterstock

Ukoliko ste ljubitelj spoja ukusa čokolade i pomorandže, slatkiš koji prave monasi na Svetoj Gori sigurno će vam se dopasti. Ako, uz to, tragate za poslasticom za posnu trpezu – ovaj je jednostavno savršen.


Vrlo sličan čuvenom engleskom jafa kolaču, ovaj dezert ima još bogatiji ukus zahvaljujući orasima i suvom grožđu, a pravi se vrlo jednostavno.


Sastojak koji mu daje posebnu notu svakako je džem, a iako je idealan izbor džem od pomorandži, odlična zamena je džem od kajsije.

Sastojci:

 

  • 1/2 kg brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 velika i slađa pomorandža
  • 250 ml mlake vode
  • 80 g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 3 kašike suvog grožđa
  • sok od jednog limuna
  • sok od jedne pomorandže
  • džem po ukusu
  • 1 šaka sitno seckanih oraha
  • 1 kašičica cimeta

 

Priprema

  1. Umutite džem sa šećerom, pa mu dodajte mlaku vodu i mutite još minut.
  2. Ubacite potom cimet, rendanu koru pomorandže i sok od pomorandže i limuna, pa orahe i suvo grožđe i dobro promešajte.
  3. Zatim malo po malo, uz neprestano mešanje, dodajte brašno, koje ste prethodno pomešali s praškom za pecivo.
  4. Kad smesa bude fino sjedinjena, sipajte je u pleh koji ste obložili pek-papirom. Obavezno tresnite kalup kako bi se masa rasporedila ravnomerno i, po potrebi, poravnajte špatulom.
  5. Pecite 25-30 minuta u rerni koju ste prethodno dobro zagrejali na 180 stepeni.
  6. Dok je još kolač vruć, namažite preko džem, pa prelijte istopljenom čokoladom za kuvanje.

Pomorandžu koje su vam ostale posle rendanja kore iskoristite da ukrasite kolač.

 

BONUS VIDEO

Posna trpeza može da bude još ukusnija

 

makonda-tracker