Dok na dan Božića jedemo česnicu, za Badnje veče se na porodičnoj trpezi tradicionalno nalazi pogača po imenu badnjača, mekani hleb koji se priprema vrlo jednostavno.
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici svakog 6. januara obeležavaju Badnji dan i Badnje veče, praznik uoči Božića, koji okuplja celu porodicu oko trpeze.
Na Badnje veče valja da cela porodica bude na okupu, oko posnih jela, a jedan od najvažnijih delova obeležavanja praznika je badnjača, pogača koja se ne seče, već se lomi, a tradicionalno se pravi pred večeru.
Sastojci:
- 700 g brašna
- 10 g suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 50 ml ulja + još 2 kašike
Priprema
- Sipajte suvi kvasac iz kesice u toplu vodu, pa ga dobro razmutite, dodajte malo šećera i brašna, promešajte i ostavite da nadođe.
- Potom postepeno sipajte ulje, so i polovinu od pripremljene količine brašna i dobro promešajte. Kad smesa bude fina i glatka, dodajte i ostatak brašna, pa nastavite da mešate varjačom, dok ne bude toliko gusto da može da se mesi.
- Tada sipajte još dve kašike ulja i mesite oko tri do pet minuta. Testo treba da bude mekano, ali ne i lepljivo.
- Pokrijte čistom krpom i ostavite da odstoji sat vremena na toplom mestu, pa premesite i prebacite u pleh obložen pek-papirom.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko pola sata.
Kad se ispeče, poprskajte pogaču s vrlo malo vode, umotajte u čistku krpu i ostavite da odstoji u njoj do služenja, kako bi bila mekana.
BONUS VIDEO
U Sremu se fino jede i kad se posti
( Glossy, T.S.R. )