najbolji recept

Badnjača mekana kao duša: Ova pogača je neizostavan deo gozbe na Badnje veče, a ne može da ne uspe

0

Dok na dan Božića jedemo česnicu, za Badnje veče se na porodičnoj trpezi tradicionalno nalazi pogača po imenu badnjača, mekani hleb koji se priprema vrlo jednostavno.

Mekana domaća pogača za Badnje veče
Mekana domaća pogača za Badnje večefoto: Veronika Kovalenko/Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici svakog 6. januara obeležavaju Badnji dan i Badnje veče, praznik uoči Božića, koji okuplja celu porodicu oko trpeze.


Na Badnje veče valja da cela porodica bude na okupu, oko posnih jela, a jedan od najvažnijih delova obeležavanja praznika je badnjača, pogača koja se ne seče, već se lomi, a tradicionalno se pravi pred večeru.

 

Sastojci:

 

  • 700 g brašna
  • 10 g suvog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 50 ml ulja + još 2 kašike

 

Domaća badnjača
Domaća badnjačafoto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema

  1. Sipajte suvi kvasac iz kesice u toplu vodu, pa ga dobro razmutite, dodajte malo šećera i brašna, promešajte i ostavite da nadođe.
  2. Potom postepeno sipajte ulje, so i polovinu od pripremljene količine brašna i dobro promešajte. Kad smesa bude fina i glatka, dodajte i ostatak brašna, pa nastavite da mešate varjačom, dok ne bude toliko gusto da može da se mesi.
  3. Tada sipajte još dve kašike ulja i mesite oko tri do pet minuta. Testo treba da bude mekano, ali ne i lepljivo.
  4. Pokrijte čistom krpom i ostavite da odstoji sat vremena na toplom mestu, pa premesite i prebacite u pleh obložen pek-papirom.
  5. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko pola sata.

Kad se ispeče, poprskajte pogaču s vrlo malo vode, umotajte u čistku krpu i ostavite da odstoji u njoj do služenja, kako bi bila mekana.

 

BONUS VIDEO

U Sremu se fino jede i kad se posti

 

makonda-tracker