čik joj odolite!

Posna JAFA TORTA gotova dok ste rekli "slatkiš"! Spoj čokolade i pomorandže stvara eksploziju ukusa na nepcima

0

Bez previše sastojaka i komplikovanja, klasična jafa torta može se spremiti i u posnoj verziji, a rezultat je poslastica poznatog i fenomenalnog ukusa.

Posna jafa torta koja se pravi brzo i jednostavno
Posna jafa torta koja se pravi brzo i jednostavnofoto: Exceedingly vegan/YouTube Screenshot

Kombinacija čokolade i pomorandže pravi je klasik među zimskim dezertima, a među najomiljenijima su jafa kolači i torte.

 

Tokom Božićnog posta i u susret Svetom Nikoli, mogu se naći mnogi interesantni i jednostavni recepti za posnu varijantu jafa torte, koji zaista vredi probati.

 

Sastojci:

Za koru

 

  • 190 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 130 g šećera
  • 140 ml biljnog mleka (bademovo, pirinčano, sojino, ovseno...)
  • 75 ml ulja
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile

Za žele

  • 350 ml soka od pomorandže
  • 1 kiseca želatina

Za čokoladni toping

  • 1 kašika ulja ili posnog margarina
  • 130 g posne čokolade

Još:

  • džem od kajsije ili pomorandže za premazivanje
  • 1 pomorandža za dekoraciju

 

Posna, veganska jafa torta
Posna, veganska jafa tortafoto: Exceedingly vegan/YouTube Screenshot

Priprema

  1. Uključite rernu da se greje na 180 stepeni.
  2. Pomešajte u činiji sve suve sastojke za koru, pa postepeno dodajte mokre sastojke i mešajte dobro da se ne bi formirale grudvice.
  3. Kad dobijete glatku smesu, prelijte je u kalup za pečenje obložen pek-papirom i pecite oko 30 minuta. Zabodite čačkalicu u sredinu kolača – ako izađe čista, znači da je kora pečena.
  4. Stavite sok od pomorandže da se kuva, a u maloj količini razmutite želatin. Kad nabubri, sipajte u sok od pomorandže i mešajte dok se ne zgusne. Namažite koru džemom, pa prelijte preko kore žele i stavite u frižider posle tri minuta, a tu treba da odstoji najmanje pola sata.
  5. Izlomite čokoladu i stavite da se topi s kašikom ulja ili posnog margarina, pa time prelijte tortu.
  6. Po želji ukrasite rendanom korom pomorandže ili komadićima voćke, pa vratite u frižider do serviranja.

 

BONUS VIDEO

Koliko košta proslaviti krsnu slavu u Srbiji?

Error in getting video.

 

makonda-tracker