topi se u ustima

Škotski JAFA KOLAČ gotov za pola sata: Brza poslastica od pomorandže i čokolade kojoj ćete se uvek vraćati

0

Jedan od najpopularnijih slatkiša na svetu pravi se vrlo jednostavno i ne može da ne uspe, a njegov ukus se pamti

foto: Nedim Bajramovic, Shutterstock
foto: Nedim Bajramovic, Shutterstock

Jafa kolač je poslastica koju je škotska kompanija McVitie and Price prvi put predstavila sada već davne 1927. godine. Ovaj brzi dezert dobio je ime po jafa pomorandžama, poznatim još kao šamuti pomorandže, koje potiču iz grada Jafa, na obali Sredozemnog mora u Izraelu.


Danas se ovaj kolač pravi u celom svetu i postoje mnoge varijante slatkiša, a on tipično ima tri sloja: biskvit, džem ili žele sa ukusom pomorandže i premaz od čokolade.


Dugo se, inače, polemisalo je li u pitanju keks ili kolač, a 1991. godine donela je odluka da jafu treba smatrati kolačićima.


Budući da je skoro pun vek popularan dezert u celom svetu, postoji mnogo recepata za domaću varijantu jafa kolača, a ovako se pravi najjednostavnije.

 

Jafa kolač
Jafa kolačfoto: Alp Aksoy, Shutterstock

Sastojci:


biskvit

 

  • 1/4 kašičica paste od vanile (opciono)
  • 1 jaje srednje veličine
  • 50 grama šećera
  • 1/2 kašičice sveže rendane kore pomorandže
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 50 grama brašna

 

fil od pomorandže

 

  • 1 kašika želatina (10 grama)
  • 3 kašike hladne vode (za želatin)
  • 150 grama šećera
  • 3 pomorandže
  • 60 ml vode
  • 180 ml sveže ceđenog soka od pomorandže
  • 1 kašičica sveže ceđenog limunovog soka

 

čokoladni premaz

 

  • 200 grama čokolade
  • 1 kašičica ulja

 

Priprema


Razmutite želatin u hladnoj vodi.


Na srednjoj vatri pomešajte šećer, vodu i koru pomorandže, pa kuvajte uz mešanje. Zatim dodajte sok od pomorandže, pa razmućen želatin i krčajte uz mešanje dok se lepo ne zgusne. Sklonite s vatre i stavite da se ohladi i stegne u frižideru, na 30-45 minuta.

 

Žele za jafa kolač
Žele za jafa kolačfoto: Jernej Kitchen, Youtube Printscreen

Potom jedno jaje umutite sa šećerom i pastom od vanile (opciono). Dodajte rendanu koru pomorandže, prašak za pecivo, brašno, pa dobro umutite dok ne dobijete glatko testo. Špricem testo sipajte na koru za pečenje u obliku kruga i stavite da se 10-12 minuta peče u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

 

Biskvit za jafa kolač
Biskvit za jafa kolačfoto: Jernej Kitchen, Youtube Printscreen

Kada se žele stegao, vadite rakijskim čašama krugove, pa ređajte po pečenim biskvitima.

 

domaći jafa kolač
domaći jafa kolačfoto: Jernej Kitchen, Youtube Printscreen

Nakon toga, otopite čokoladu sa uljem. Zabodite čačkalicu u biskvit odozgo (tako da probodete i žele), pa umačite u čokoladu jedan po jedan.

 

jafa kolač umočen u čokoladu
jafa kolač umočen u čokoladufoto: Jernej Kitchen, Youtube Printscreen

Ređajte da se hladi, pa potom uživajte u slatkim zalogajima uz kafu.

 

domaći jafa kolač
domaći jafa kolačfoto: Jernej Kitchen, Youtube Printscreen

Pogledajte i video-uputstvo.

 

 

 

makonda-tracker