Nema šarene i slatke trpeze za slavu bez različitih vrsta sitnih kolača, a za predstojeći dan Svetog Nikole predlažemo vam ove recepte za posne kolačiće.
Posle izdašnog i ukusnog ručka na obeležavanju porodične slave, nema ničega slađeg od kolačića, a kako je predstojeća krsna slava Sveti Nikola posna, danas vam predstavljamo tri fenomenalna recepta za sitne kolače bez namirnica životinjskog porekla.
Svi ovi posni, sitni kolači prave se vrlo brzo i jednostavno, a rezultat će biti neodoljive poslastice koje će vaši gosti slistiti za tili čas.
1. Rum bombice
Sastojci:
- 100 g crne čokolade
- 100 g mlevenih oraha
- suvog grožđa po ukusu
- 250 g mlevenog keksa
- 250 g šećera u prahu
- 250 g posnog margarina (na sobnoj temperaturi)
- 2 kašike ruma
Priprema
- Mikserom umutite margarin koji je odstojao na sobnoj temperaturi sa šećerom u prahu.
- Dodajte potom keks, orahe i rum, ali ostavite sa strane jednu kašiku mlevenog keksa da imate kasnije za posipanje.
- Dobro promešajte, pa mesite smesu sve dok ne bude kompaktna.
- Oblikujte lopticu, a u sredinu svake ubacite 1-3 zrna suvog grožđa.
- Otopite čokoladu, pa time prelijte kuglice.
- Ređajte ih u korpice i dok je još čokolada topla pospite mlevenim keksom.
2. Posne vanilice
Sastojci:
- 100 g posnog margarina
- 250-300 g brašna
- 100 g mlevenih oraha
- 100 g šećera u prahu + još za posipanje
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1/2 kesice praška za pecivo
- rendana korica jednog limuna
- malo džema
Priprema
- Umutite posni margarin sa šećerom u prahu penasto. Dodati brašno s praškom za pecivo, pa zatim ubacite orahe, koricu limuna, vanilin šećer.
- Zamesite glatk testoo, a ako je tvrdo, sipajte 2-3 kašike vode.
- Razvucite oklagijom, pa vadite krugove čašicom za rakiju i ređajte u pleh koji ste obložili pek-papirom.
- Pecite na 170-180 stepeni oko 15 min.
- Svaku vanilicu premažite tanko džemom i uvaljajte u prah šećer.
- Ređajte u kutiju i dobro zatvorite.
3. Čokoladne badem-štanglice
Sastojci:
- 220 grama otopljenog kokosovog ulja
- 120 mililitara krema od kokosa
- 50 grama kakao praha
- 40 grama šećera u prahu
- prstohvat morske soli
- 1/4 kašičice ekstrakta vanile
- listići badema
Priprema
- U blender stavite otopljeno kokosovo ulje, pa kokosov krem (koji možete napraviti sami) na sobnoj temperaturi, kakao, šećer u prahu, so i vanilu.
- Dobro izblendajte dok se ne sjedini, pa dodajte šećer po ukusu, dok će još vanile i kakaoa pojačati čokoladni ukus.
- Sipajte u kalup po izboru, a ako ne sipate u kalupe u oblicima, dobićete masu poput čokolade koju možete seći na štanglice. Koristite papirne korpice ili pek-papir za oblaganje, pa pospite listićima badema i stavite u zamrzivač.
- Na sobnoj temperaturi može da stoji sat vremena, pose čega postaje mekanije, dok se u vrlo toplim prostorijama topi, pa požurite i poslužite ih uz kafu.
BONUS VIDEO
Praznična trpeza: Ukus porodičnog okupljanja i sreće
( Glossy, T.S.R. )