veličanstvena

Posna kinder torta savršena za slavsku trpezu: Kremasta poslastica kojom ćete obradovati goste za Svetog Nikolu

0

Ako želite da priredite gostima dezert za pamćenje posle slavskog ručka, obavezno probajte ovu jednostavnu, ali izdašnu tortu s lešnicima i crnim i belim filom.

Izdašna posna kinder torta je idealno slatko posluženje na slavskoj trpezi za Sv. Nikolu, 19. decembra
Izdašna posna kinder torta je idealno slatko posluženje na slavskoj trpezi za Sv. Nikolu, 19. decembrafoto: djphotographics/shutterstock

Božićni post je uveliko počeo, a predstojeća krsna slava Sveti Nikola podrazumeva posnu trpezu, koja može biti jednako raskošna i raznovrsna kao što je slučaj s mrsnim posluženjima.

 

Jedna od popularnih poslastica posle slavskog ručka je posna kinder torta, kremasta, jakog ukusa i vrlo atraktivnog izgleda, a ona se priprema vrlo jednostavno!

 

Posna kinder torta za slavu

 

Sastojci:


Za koru

  • 100 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 ml mineralne vode
  • 100 g lešnika
  • 100 g šećera
  • 50 ml ulja
  • 1 manja kutija čokoladnog krema (oko 400 g)

Za međukoru

  • 1/2 kg posnog keksa
  • 150 ml gaziranog soka po izboru

 

Za braon fil

 

  • 1 stoni posni margarin (250 g)
  • 1 kašika brašna
  • 10 kašika šećera
  • 1/2 l vode
  • 100 g praška za puding s ukusom čokolade


Za beli fil

  • 1 stoni posni margarin (250 g)
  • 1 kašika brašna
  • 10 kašika šećera
  • 1/2 l vode
  • 100 g praška za puding s ukusom vanile


Za glazuru

  • 3 kašike ulja
  • 150 g posne čokolade


Za dekoraciju

  • posni šlag, mleveni ili lomljeni lešnik, čokoladne mrvice itd.

 

Tortu možete namazati otopljenom čokoladom umesto klasične dekoracije
Tortu možete namazati otopljenom čokoladom umesto klasične dekoracijefoto: Shutterstock / New Africa

Priprema

 

  • Po tepsiji, obloženoj pek-papirom, pospite 100 g sirovih lešnika, pa ih pecite oko 10 minuta rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Od toga jednu polovinu sameljite sitno, a drugu sklonite sa strane.
  • Pojačajte rernu da se greje na 200 stepeni.
  • U dubokoj činiji umutite brašno, šećer, ulje, kiselu vodu i prašak za pecivo, pa u to umešajte mleveni lešnik i dobro promešajte.
  • Obložite dno tepsije pek-papirom, pa po dnu rasporedite pečeni lešnik i preko pospite smesu za koru. Pecitite u rerni oko 20 minuta, pa izvadite da se hladi.
  • Potom okrenite koru (tako da lešnici budu gore) i namažite posnim čokoladnim kremom obilato.
  • Za čokoladni fil. U jednu šerpu sipajte veći deo pripremljene vode (oko 400 ml), pa u to dodajte šećer i ostavite da proključa. Za to vreme u ostatku vode (oko 100 ml) umutite prašak za puding sa ukusom čokolade i jednu kašiku brašna, pa kad voda sa šećerom proključa, sklonite sa strane, sipajte razmućen puding, pa vratite na ringlu i mešajte dok se ne zgusne. Ostavite da se prohladi, pa ubacite posni margarin i mutite dok ne bude fino kremasto.
  • Za beli fil. U jednu šerpu sipajte veći deo pripremljene vode (oko 400 ml), pa u to dodajte šećer i ostavite da proključa. Za to vreme u ostatku vode (oko 100 ml) umutite prašak za puding sa ukusom vanile i jednu kašiku brašna, pa kad voda sa šećerom proključa, sklonite sa strane, sipajte razmućen puding, pa vratite na ringlu i mešajte dok se ne zgusne. Ostavite da se prohladi, pa ubacite margarin i mutite dok ne bude fino kremasto.
  • Najpre na koru koju ste premazali čokoladnim kremom nanesite beli fil, pa ređajte posni keks koji ste umočili u gazirani napitak po ukusu.
  • Preko keksa stavite čokoladni fil.
  • Potom s malo ulja otopite posnu čokoladu, pa dok je još vruće sipajte preko braon fila. Po želji, ukrasite šlagomčokoladnim mrvicama ili mlevenim lešnicima.

 

Odmah stavite u frižider, gde treba da odstoji bar dva sata pre služenja, a idealno preko noći.

 

BONUS VIDEO

Koliko košta proslaviti krsnu slavu u Srbiji?

 

makonda-tracker