Ako želite da priredite gostima dezert za pamćenje posle slavskog ručka, obavezno probajte ovu jednostavnu, ali izdašnu tortu s lešnicima i crnim i belim filom.
Božićni post je uveliko počeo, a predstojeća krsna slava Sveti Nikola podrazumeva posnu trpezu, koja može biti jednako raskošna i raznovrsna kao što je slučaj s mrsnim posluženjima.
Jedna od popularnih poslastica posle slavskog ručka je posna kinder torta, kremasta, jakog ukusa i vrlo atraktivnog izgleda, a ona se priprema vrlo jednostavno!
Posna kinder torta za slavu
Sastojci:
Za koru
- 100 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 ml mineralne vode
- 100 g lešnika
- 100 g šećera
- 50 ml ulja
- 1 manja kutija čokoladnog krema (oko 400 g)
Za međukoru
- 1/2 kg posnog keksa
- 150 ml gaziranog soka po izboru
Za braon fil
- 1 stoni posni margarin (250 g)
- 1 kašika brašna
- 10 kašika šećera
- 1/2 l vode
- 100 g praška za puding s ukusom čokolade
Za beli fil
- 1 stoni posni margarin (250 g)
- 1 kašika brašna
- 10 kašika šećera
- 1/2 l vode
- 100 g praška za puding s ukusom vanile
Za glazuru
- 3 kašike ulja
- 150 g posne čokolade
Za dekoraciju
- posni šlag, mleveni ili lomljeni lešnik, čokoladne mrvice itd.
Priprema
- Po tepsiji, obloženoj pek-papirom, pospite 100 g sirovih lešnika, pa ih pecite oko 10 minuta rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Od toga jednu polovinu sameljite sitno, a drugu sklonite sa strane.
- Pojačajte rernu da se greje na 200 stepeni.
- U dubokoj činiji umutite brašno, šećer, ulje, kiselu vodu i prašak za pecivo, pa u to umešajte mleveni lešnik i dobro promešajte.
- Obložite dno tepsije pek-papirom, pa po dnu rasporedite pečeni lešnik i preko pospite smesu za koru. Pecitite u rerni oko 20 minuta, pa izvadite da se hladi.
- Potom okrenite koru (tako da lešnici budu gore) i namažite posnim čokoladnim kremom obilato.
- Za čokoladni fil. U jednu šerpu sipajte veći deo pripremljene vode (oko 400 ml), pa u to dodajte šećer i ostavite da proključa. Za to vreme u ostatku vode (oko 100 ml) umutite prašak za puding sa ukusom čokolade i jednu kašiku brašna, pa kad voda sa šećerom proključa, sklonite sa strane, sipajte razmućen puding, pa vratite na ringlu i mešajte dok se ne zgusne. Ostavite da se prohladi, pa ubacite posni margarin i mutite dok ne bude fino kremasto.
- Za beli fil. U jednu šerpu sipajte veći deo pripremljene vode (oko 400 ml), pa u to dodajte šećer i ostavite da proključa. Za to vreme u ostatku vode (oko 100 ml) umutite prašak za puding sa ukusom vanile i jednu kašiku brašna, pa kad voda sa šećerom proključa, sklonite sa strane, sipajte razmućen puding, pa vratite na ringlu i mešajte dok se ne zgusne. Ostavite da se prohladi, pa ubacite margarin i mutite dok ne bude fino kremasto.
- Najpre na koru koju ste premazali čokoladnim kremom nanesite beli fil, pa ređajte posni keks koji ste umočili u gazirani napitak po ukusu.
- Preko keksa stavite čokoladni fil.
- Potom s malo ulja otopite posnu čokoladu, pa dok je još vruće sipajte preko braon fila. Po želji, ukrasite šlagom, čokoladnim mrvicama ili mlevenim lešnicima.
Odmah stavite u frižider, gde treba da odstoji bar dva sata pre služenja, a idealno preko noći.
BONUS VIDEO
Koliko košta proslaviti krsnu slavu u Srbiji?