na juGOSLOVENSKI NAČIN

Posna bajadera gotova za 15 minuta: Slatki sitni kolači za Svetog Nikolu kojima ćete oduševiti sve goste

0

Ako ste ljubitelj klasične bajadere, ova domaća varijanta pogodna za posne slave sigurno će vam biti po ukusu, a priprema se očas posla.

Neodoljiva domaća bajadera sa čokoladnom glazurom
Neodoljiva domaća bajadera sa čokoladnom glazuromfoto: Kreminska/Shutterstock

Mnogo je poslastica iz dane stare Jugoslavije koji su i danas popularni širom Balkana, a hrvatska bajadera jedan je od nezaobilaznih.


Bajadere se danas često služe kao sitni kolači na slavama, čest su poklon kada ne znamo čime da obradujemo nekoga kome idemo u goste i s njima jednostavno ne možemo da pogrešimo.


Ukoliko ste ljubitelj domaćih bajadera, obradovaće vas to što se prave prilično brzo i jednostavno, a ukus im je fantastičan kao i u slučaju kupovnih.

Sastojci:

 

  • 500 g šećera
  • 200 g posnog mlevenog keksa
  • 150 g mlevenih oraha
  • 200 ml vode
  • 130 g posnog margarina (na sobnoj temperaturi)
  • 3-5 štangli posne čokolade


Za čokoladnu glazuru:

 

  • 3 štangle pose čokolade
  • 2-3 kašike ulja


Priprema

  1. Sipajte šećer u šerpu, pa mu dodajte vodu i stavite da provri. Potom sklonite s ringle i ostavite da se hladi oko pet minuta.
  2. U jednoj dubljoj činiji pomešajte mlevene orahe i mleveni keks, pa ih prelijte ušpinovanim šećerom. Odmah potom, dok je još vrelo, ubacite margarin isečen na kockice i mešajte dok se ne sjedini.
  3. Podelite ovu smesu na dva dela, pa u jedan umešajte otopljenu čokoladu.
  4. Dok je smesa vruća ili topla, stavite preko tamnog dela beli, pa secite na pravougaonike i dobro pritisnite da se zalepi.
  5. Otopite čokoladu s malo ulja, pa time prelijte kolač. Stavite u frižider da se lepo stegne.

 

BONUS VIDEO

Koliko košta proslaviti krsnu slavu u Srbiji?

 

 

makonda-tracker