možda niste znali...

Za sreću, zdravlje, obilje... 6 stvari koje bi trebalo da uradite na Svetog Nikolu

0

Srpski narod izuzetno poštuje Sv. Nikolu Čudotvorca, pa su vekovima opstali brojni stari običaji, a ovo su neki od najčešćih i najvažnijih

Običaji za Svetog Nikolu, dan kada se okupljaju porodice
Običaji za Svetog Nikolu, dan kada se okupljaju porodicefoto: Drazen Zigic/Shutterstock

Sveti Nikola Čudotvorac jedan je od najpoštovanijih svetaca među Srbima.


Bio je episkop Mire Likijske u Maloj Aziji u tadašnjem Rimskom carstvu, odnosno u današnjoj Turskoj, u 4. veku.


Svi hrišćani ga izuzetno cene, a među pravoslavnim Srbima postoji njegov snažan kult, pa se često kaže da polovina Srba slavi kao krsnu slavu Sv. Nikolu, dok druga polovina ide u goste na taj dan.

Za ovaj praznik vezuje se mnogo narodnih običaja jer obeležavanje dana Svetog Nikole ima dugu tradiciju, a obično se kaže da "valja" uraditi sledećih šest stvari.

 

Ikona Svetog Nikole
Ikona Svetog Nikolefoto: hramikona/Shutterstock

 

6 stvari koje treba učiniti na praznik Sv. Nikole

 

  1. Budući da je Sveti Nikola Čudotvorac upamćen kao dobrotvor i svetac koji je brinuo o siromašnima, štitio ih i pomagao, na praznik posvećen njemu trebalo bi da idemo njegovim stopama. Kako je Sv. Nikola uglavnom u tajnosti darivao one koji su živeli u nemaštini, veruje da vernici to treba da čine na isti način – anonimno. Ako ništa drugo ne možete da priuštite, jedna SMS poruka za pomoć nekome ko se bori protiv teške bolesti značiće mnogo!
  2. Na velike hrišćanske praznike, poput Božića i Uskrsa, uglavnom postoji običaj da se deci pokloni nešto novo. Izuzetak nije ni dan na koji praznujemo Svetog Nikolu, pa se obično kaže da se "valjda" da spremimo neki dar za najmlađe, a to može biti čak i sitnica poput jabuke ili kese bombona.
  3. Božićna pšenica, bez koje nijedna trpeza za Božić nije potpuna, sadi se u decembru, i to na dva datuma – na Svetu Varvaru i Svetog Nikolu. Dakle, ako 17. decembra, na praznik Sv. Varvare, niste posadili pšenicu, Sv. Nikola je poslednji dan za to, a božićna pšenica sadi se vrlo jednostavno.
  4. U pojedinim delovima Srbije veruje se da na praznik Svetog Nikole treba da se pomole svecu oni parovi koji imaju poteškoće da dobiju potomstvo.
  5. Srpski narod ima mnogo običaja koji se vezuju za Sv. Nikolu, a jedan od njih je da se za ovaj praznik oproste dugovi kako bismo u narednu godinu ušli rasterećeni i spremni za plodnost i obilje. Ukoliko pak niste spremni da oprostite dug, na ovaj praznik ne treba nikoga podsećati da vam duguje novac, kažu vernici.
  6. Često se kaže i da na Sv. Nikolu treba odložiti put. U prošlosti su lađe, gde god se našle, bacale svoja sidra i do sutradan mirovale, odajući počast Sv. Nikoli i moleći mu se pre nastavka puta.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Sloba Radanović slavi slavu

 

makonda-tracker