Ove mekane kolačiće od kakaoa zaista vredi imati u kući bilo! Prave se brzo i jednostavno, od malo sastojaka, a traju dugo i neodoljivi su.
Domaći keks je nešto bez čega ne možemo da zamislimo Novu godinu i Božić, a ako želite da probate nešto malo drugačije od uobičajenih kolačića u obliku đumbirka, lizalice, kućice i sl, obavezno probajte štapiće u tri boje.
Reč je o dezertu koji će danima sačuvati svežinu, a pravi se očas posla (iako deluje kao da je trebalo mnogo više truda), i odlično je rešenje za oval sa sitnim kolačima na slavskoj trpezi.
Glavna tajna je u samom oblikovanju testa, koje je zapravo veoma jednostavno.
Trobojni štapići – domaći keks kao kolačić za posnu slavu
Sastojci:
- 200 g posnog margarina (u mrsnoj varijanti puter)
- 100 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/4 kašičice soli
- 260 g brašna
- 7 kašičica kakao praha
- 1 kašičica cimeta
Priprema
- Umutite margarin (ili puter), šećer u prahu, vanilu i so, pa tome dodajte brašno i mešajte dok se ne sjedini, pa završite meseći dlanovima.
- Podelite testo na tri jednaka dela.
- U prvi deo umešajte 1 kašičicu (ili više) kakao praha, pa mesite dok se ne sjedini, u drugi 6 kašičica kakaoa i cimet i mesite dok se sve lepo ne rasporedi.
- Sva tri komada testa oblikujte kao malu salamu, pa secite na kolutove koje ćete ređati po poslužavniku koji je prethodno obložen pek-papirom. Stavite u frižider da se stegne.
- Zatim vadite po jedan komad od svake boje i razvucite ih i oblikujte kao tri crva jednake dužine. Stavite beli komad testa uz svetlobraon, a preko njih tamnobraon i pritisnite nežno da se zalepe. Potom blago vrhovima prstiju vucite krajeve u suprotnim pravcima, tako da se testo uvije. Ako su preduge trake, presecite na manje, tako da dobijete više kolačića.
- Ponavljajte dok ne potrošite sav materijal i ređajte po plehu koji je prethodno obložen papirom za pečenje.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni oko 14-46 minuta.
Kad izvadite, stavite ih na rešetku da se hlade.
BONUS VIDEO
Koliko košta proslaviti krsnu slavu u Srbiji?