mekani i slatki

Posni šareni kolačići koji danima ostaju sveži: Služe se kao sitni kolači za slavu, božićni keks ili posle ručka

0

Ove mekane kolačiće od kakaoa zaista vredi imati u kući bilo! Prave se brzo i jednostavno, od malo sastojaka, a traju dugo i neodoljivi su.

Domaći keks u tri nijanse
Domaći keks u tri nijansefoto: CakeAcake_/IYouTube Screenshot

Domaći keks je nešto bez čega ne možemo da zamislimo Novu godinu i Božić, a ako želite da probate nešto malo drugačije od uobičajenih kolačića  u obliku đumbirka, lizalice, kućice i sl, obavezno probajte štapiće u tri boje.

 

Reč je o dezertu koji će danima sačuvati svežinu, a pravi se očas posla (iako deluje kao da je trebalo mnogo više truda), i odlično je rešenje za oval sa sitnim kolačima na slavskoj trpezi.

 

Glavna tajna je u samom oblikovanju testa, koje je zapravo veoma jednostavno.

Trobojni štapići – domaći keks kao kolačić za posnu slavu

 

Domaći keks od kakaoa
Domaći keks od kakaoafoto: CakeAcake_/IYouTube Screenshot

Sastojci:

 

  • 200 g posnog margarina (u mrsnoj varijanti puter)
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/4 kašičice soli
  • 260 g brašna
  • 7 kašičica kakao praha
  • 1 kašičica cimeta


Priprema

 

  • Umutite margarin (ili puter), šećer u prahu, vanilu i so, pa tome dodajte brašno i mešajte dok se ne sjedini, pa završite meseći dlanovima.
  • Podelite testo na tri jednaka dela.
  • U prvi deo umešajte 1 kašičicu (ili više) kakao praha, pa mesite dok se ne sjedini, u drugi 6 kašičica kakaoa i cimet i mesite dok se sve lepo ne rasporedi.
  • Sva tri komada testa oblikujte kao malu salamu, pa secite na kolutove koje ćete ređati po poslužavniku koji je prethodno obložen pek-papirom. Stavite u frižider da se stegne.
  • Zatim vadite po jedan komad od svake boje i razvucite ih i oblikujte kao tri crva jednake dužine. Stavite beli komad testa uz svetlobraon, a preko njih tamnobraon i pritisnite nežno da se zalepe. Potom blago vrhovima prstiju vucite krajeve u suprotnim pravcima, tako da se testo uvije. Ako su preduge trake, presecite na manje, tako da dobijete više kolačića.
  • Ponavljajte dok ne potrošite sav materijal i ređajte po plehu koji je prethodno obložen papirom za pečenje.
  • Pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni oko 14-46 minuta.

 

Kad izvadite, stavite ih na rešetku da se hlade.

 

BONUS VIDEO

Koliko košta proslaviti krsnu slavu u Srbiji?

 

makonda-tracker