miris doma

Ukusno, brzo & osvaja na prvi zalogaj: Jedna smesa za 5 vrsta sitnih prazničnih kolača spremna je za tili čas

0

Ovaj pristup ne samo da štedi vreme, već i omogućava kreativnost u pripremi kolača s različitim ukusima i dekoracijama.

Evo jednostavnog načina za pripremu sitnih kolača
Evo jednostavnog načina za pripremu sitnih kolačafoto: Shutterstock / Gumenjak

Praznici su savršen trenutak za uživanje u kolačima, a sitni kolači, s njihovim bogatstvom ukusa i dekoracija, često čine da atmosfera bude još veselija.

 

Umesto da trošite vreme praveći različite smese za svaki kolač, postoji način da pripremite jednu osnovnu smesu koja će poslužiti kao temelj za čak pet različitih vrsta kolača.

 

U nastavku ćemo podeliti recept za osnovnu smesu i detaljan način pripreme svakog od pet kolača koje možete napraviti koristeći je.

 

Osnovna smesa za praznične sitne kolače

 

Za početak, pripremićete osnovnu smesu koja se može koristiti za različite vrste kolača. Potrebni sastojci za osnovnu smesu su:

 

 

Priprema osnovne smese:

  1. U velikoj posudi umutite maslac i šećer u prahu dok ne postanu kremasti.
  2. Dodajte jaje, vanilu i so, pa sve dobro sjedinite.
  3. Postepeno dodajte prosejano brašno, mešajući dok ne dobijete glatku, elastičnu smesu.
  4. Pokrijte smesu plastičnom folijom i ostavite je u frižideru da se ohladi najmanje 30 minuta pre nego što krenete u pripremu kolača.

 

1. Vanil-kolačići u obliku zvezda

 

Sastojci:

  • Osnovna smesa
  • Prah šećer ili glazura (po želji)

 

Priprema:

  1. Ohlađenu smesu razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 0,5 cm.
  2. Koristite modlu za zvezde i izvadite oblike.
  3. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 8-10 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi.
  4. Ohladite i po želji pospite prah šećerom ili prelijte glazurom.

 

2. Čokoladni prstići

 

Sastojci:

  • Osnovna smesa
  • 50 g kakao praha
  • 100 g tamne čokolade (otopljene)

 

Priprema:

  1. U osnovnu smesu dodajte kakao prah i dobro promešajte.
  2. Dodajte otopljenu tamnu čokoladu i ponovo sjedinite smesu.
  3. Oblikujte male prutiće i stavite ih na papir za pečenje.
  4. Pecite na 180°C oko 10-12 minuta.
  5. Ohladite i po želji prelijte preostalom otopljenom čokoladom.

 

3. Kuglice od oraha i meda

 

Sastojci:

 

Priprema:

  1. U osnovnu smesu dodajte mlevene orahe i med. Dobro promešajte.
  2. Oblikujte male kuglice i stavite ih na pleh sa papirom za pečenje.
  3. Pecite na 170°C oko 10-12 minuta, dok ne postanu čvrste i blago zlatne.
  4. Ohladite i pospite prah šećerom ili umačite u otopljeni čokoladni preliv.

 

4. Lemon-cookies

 

 

Sastojci:

  • Osnovna smesa
  • Sok i korica od jednog limuna

 

Priprema:

  1. U osnovnu smesu dodajte limunov sok i koricu, dobro promešajte.
  2. Oblikujte male kuglice i pritisnite ih viljuškom da dobijete karakterističan oblik.
  3. Pecite na 180°C oko 10 minuta, dok ne postanu blago zlatni.
  4. Ohladite i pospite prah šećerom za dodatni osvežavajući efekat.

 

5. Praznični štapići sa cimetom

 

Sastojci:

  • Osnovna smesa
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 kašičice šećera u prahu

 

Priprema:

  1. Dodajte cimet u osnovnu smesu i dobro pomešajte.
  2. Razvaljajte smesu i isecite je na tanke štapiće.
  3. Pospite štapiće šećerom u prahu pre nego što ih stavite u rernu.
  4. Pecite na 180°C oko 8-10 minuta dok ne postanu zlatni i mirisni.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Evo poslastice iz najluđih snova

 

 

makonda-tracker