duh praznika

1 smesa – 3 vrste najlepših posnih kolača: Obogaćuju svaku slavsku trpezu & goste osvajaju već na prvi zalogaj

0

Idealni su za sve prilike, a posebno za dane kada želite da vaša trpeza odiše bogatstvom i elegancijom.

Prelepi slavski kolači mogu biti napravljeni od jedne smese
Prelepi slavski kolači mogu biti napravljeni od jedne smesefoto: Sergei Leto/Shutterstock

Slavske trpeze nezamislive su bez raznovrsnih kolača, a svaki domaćin teži da goste iznenadi nečim posebnim.

 

Ipak, priprema više vrsta poslastica može biti vremenski zahtevna, pa je praktično imati univerzalan recept koji štedi vreme, a daje fantastičan rezultat.

 

Ova jednostavna posna smesa omogućava da sa minimalno truda napravite tri potpuno različita kolača, koji su podjednako ukusni i kremasti.

 

Osnovna smesa

 

Sastojci:

  • 400 g posnog mlevenog keksa
  • 200 g šećera u prahu
  • 4 kašike kakao praha
  • 150 g posnog margarina (omekšanog)
  • 150 ml biljnog mleka (sojino, bademovo ili kokosovo)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

 

Priprema osnovne smese:

  1. U velikoj posudi pomešajte mleveni keks, šećer u prahu i kakao prah.
  2. Dodajte omekšani margarin i biljno mleko, pa sve sjedinite dok ne dobijete glatku, kompaktnu smesu.
  3. Podelite smesu na tri jednaka dela za pripremu različitih kolača.

1. Čokoladne kuglice sa kokosom

 

Čokoladne kuglice sa kokosom
Čokoladne kuglice sa kokosomfoto: Montypeter/Shutterstock

Dodatni sastojci:

  • 100 g kokosa za valjanje
  • 50 g sitno seckanih suvih kajsija (po želji)

 

Priprema:

  1. Od prvog dela smese oblikujte kuglice veličine oraha.
  2. Uvaljajte svaku kuglicu u kokos.
  3. Po želji, u svaku kuglicu možete ubaciti komadić suve kajsije.
  4. Ostavite kuglice u frižideru da se stegnu pre posluživanja.

2. Kremaste kocke sa orasima

 

Kremaste kocke sa orasima
Kremaste kocke sa orasimafoto: IngridHS/Shutterstock

Dodatni sastojci:

  • 100 g mlevenih oraha
  • 50 ml biljnog mleka
  • Glazura: 100 g posne čokolade i 2 kašike ulja

 

Priprema:

  1. Drugi deo smese pomešajte sa mlevenim orasima i po potrebi dodajte malo mleka da masa bude glatka.
  2. Smesu utisnite u pravougaoni pleh obložen papirom za pečenje, poravnajte površinu.
  3. Otopite posnu čokoladu sa uljem i prelijte preko smese.
  4. Ostavite kolač u frižideru da se stegne, a zatim ga secite na kocke.

 

3. Rolat sa keksom i džemom

 

Rolat sa džemom
Rolat sa džemomfoto: Shutterstock

Dodatni sastojci:

  • 3 kašike posnog džema (šljiva, kajsija ili malina)
  • 50 g mlevenih lešnika (za posipanje)

 

Priprema:

  1. Treći deo smese razvaljajte na papiru za pečenje u oblik pravougaonika.
  2. Premažite džemom po celoj površini.
  3. Uz pomoć papira pažljivo uvijte smesu u rolat.
  4. Rolat uvaljajte u mlevene lešnike, umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru da se stegne.
  5. Seckajte na šnite pre posluživanja.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Poslastica iz najluđih snova

 

makonda-tracker