čik joj odolite!

Prava srpska proja sa sirom gotova u nekoliko poteza: Mekana je, supersočna i ostaje sveža 5 dana (MERA NA ČAŠE)

0

Za doručak, večeru ili slavsku trpezu, ovako pripremljena proja biće po svačijem ukusu, a najbolje od svega je što se pravi očas posla.

Mekana proja sa sirom
Mekana proja sa siromfoto: MicrostockStudio/Shutterstock

 

Proja je jedno od omiljenih jela na našim prostorima i spada u dragulje srpske tradicionalne kuhinje, a svako ima neki jedinstven recept za poseban kukuruzni hleb po ukusu svoje porodice.

 

Neko voli da joj doda spanać, poneko sir ili ajvar, a za šta god da se odlučite, možete računati da vas čeka zasitno i ukusno pecivo savršeno za doručak ili večeru.

 

Ako želite klasičnu domaću proju sa sirom, ovaj recept je sve što vam treba.

Sastojci:

 

  • 1 čaša pšeničnog brašna
  • 2 čaše kukuruznog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 500 g sitnog slanog sira ili mrvljene fete
  • 1/2 čaše ulja
  • 1 čaša kisele vode
  • 1 čaša kiselog mleka
  • 3 jajeta
  • 1 kašičica soli


Priprema

 

  1. Umutite jaja, pa im dodajte ulje, mineralnu vodu i kiselo mleko, pa sve promešajte.
  2. U odvojenoj posudi pomešajte kukuruzno i pšenično brašno s praškom za pecivo, pa postepeno dodajte u smesu s jajima, uz mućenje kako biste razbili gromuljice.
  3. Na kraju dodajte sir, pa tek onda so, a obavezno proverite koliko je sir slan da ne biste preterali.
  4. Sipajte u podmazan ili pek-papirom obložen pleh, pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stepeni oko 30 minuta.

 

BONUS VIDEO

Srpska proja na listi najboljih hlebova sveta

 

makonda-tracker