uz jogurt je sjajan

2 sastojka za jelo posle kog nema glavnog stomaka: Znate li kako se pravi BELMUŽ, tradicionalno jelo sa Stare planine?

0

Navodno je ovo staro srpsko jelo neobičnog imena nazvano po tome što se pravi od belog sira i češće su ga u prošlosti pravili – muževi

Tradicionalni belmuž pravi se od sira i kukuruznog brašna (ne palente!)
Tradicionalni belmuž pravi se od sira i kukuruznog brašna (ne palente!)foto: Ixepop/Shutterstock

Ako ste ljubitelj palente i kačamaka, belmuž je nešto što morate da probate!


Ovaj tradicionalni specijalitet iz jugoistočne Srbije, konkretno iz planinskih krajeva, našao se na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.


Veruje se da je nazvan po belom siru i po tome što su u prošlosti češće spremali muškarci – odnosno muževi, jer je trebalo nešto više snage za neprestano mešanje u kazanu.


Obično se naziva pastirskom hranom, a tipično je za oblasti oko Niša, zaječara, Knjaževca, Svrljiga, Sokobanje, Staru planinu... Toliko je popularno da se u Svrljigu od 2006. održava Belmužijada, trodnevna manifestacija koja se organizuje svakog prvog vikenda u avgustu.

 

Kako se pravi belmuž?


Sastojci:

 

 


Priprema

 

  1. Sir mešajte na tihoj vatri u šerpi s dubljim dnom, sve dok se ne otopi.
  2. Potom dodajte kukuruzno brašno i mešajte bez prestanka sve dok masnoća ne izbije na površinu.
  3. Mešajte dok smesa ne postane mekša od kačamaka, ali slična njemu, pa potom sklonite s vatre.

Najlepše je uz hladno kiselo mleko i jogurt, kao i uz pavlaku i sir.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Sremački salčići

 

makonda-tracker