ČOKOLADNA SLAST

Preliveni kolač bez jaja koji ćete umutiti za 5 minuta: Mekan je, sočan i danima ostaje svež (MERA NA ČAŠE)

0

Ako ste ljubitelj čokoladnih kocki, ovaj recept će vam se sigurno dopasti, a slobodno možete da promenite količinu šećera.

Čokoladni kolač preliven čokoladnim sirupom (ILUSTRACIJA)
Čokoladni kolač preliven čokoladnim sirupom (ILUSTRACIJA)foto: Vladislav Noseek/Shutterstock

Stari dobri recepti iz kuvara naših baka nikada neće prestati da budu aktuelni, a to posebno važi za kolače na starinski način.

 

Jedna od poslastica koje nas vraćaju u detinjstvo su preliveni kolači od brašna i jogurta, kojima čokolada i kakao daju božanstven miris i ukus.

 

Obavezno pred nego što prelijete kolač čokoladnim sirupom izbockajte ga čačkalicom kako bi bolje upio i bio slasniji.

Sastojci:

  • 2 čaše jogurta
  • 2 čaše brašna
  • 2 ravne kašičice sode bikarbone
  • 3 kašike kakao praha
  • 1 šoljica ulja
  • po potrebi čaše vode (samo ako je smesa previše gusta)
  • po želji: seckani orasi, suvo grožđe...


Za preliv:

  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika mleka
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 60 g margarina


Priprema

  1. Pomešajte jogurt, šećer, ulje i po želji dodajte orahe, suvo grožđe... Malo po malo dodajte prethodno pomešano brašno, sodu bikarbonu i kakao, pa mutite dok smesa ne bude kompaktna.
  2. Masu sipajte u podmazan pleh posut brašnom ili obložen pek-papirom, pa pecite na 180 stepeni dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.
  3. Stavite mleko da provri, pa mu dodajte šećer, čokoladu i margarin i mešajte dok se ne ujednači. Prelijte preko ohlađenog kolača.


BONUS VIDEO

Ovako su voditeljke Kurir televizije napravile keks kolač

 

makonda-tracker