Ako volite čokoladu, ovaj kolač će vas sigurno oduševiti
Jedan od najomiljenijih kolača koji mnoge podsećaju na detinjstvo su definitivno išleri. Njih nije teško napraviti, nisu skupi, a odličan su izbor ukoliko želite da oduševite i svoje ukućane ili goste.
Mnogima su omiljen deo svečane trpeze, pa ih srećemo na slavama, pred najveće praznike poput Uskrs ili Božića.
Otkrijte u nastavku starinski recept za išlere sa čokoladom koji se tope u ustima i koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim!
Potrebno je:
- 200 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 žumance
- 100 g mlevenih oraha
- 200 g brašna
- 100 g čokolade
- 2 kašike ulja
- 50 g čokolade
- seckani lešnici ili pistaći
Priprema:
Penasto umutite žumance, šećer i maslac, pa u smesu stavite mlevene orahe i brašno. Zamesite testo i ostavite ga da stoji na hladnom 30 minuta.
Kad testo odstoji rastanjite ga ravnomerno po ravnoj površini i rakijskom čašicom ili modlicom isecite krugove. Ostatak testa premesite pa ponovite postupak i tako sve dok ne potrošite svo testo.
Kružiće poređajte na pleh obloženim pek papirom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 12 minuta na 180°C. Dok se kolačići peku.
Priprema fila:
Penasto umutite maslac, šećer i žumance. Dodajte rastopljenu čokoladu i penu od dva belanceta. Dobro promešajte, pa stavite u kesu, ako imate poslastičarsku, ako ne može i obična kesa da posluži, samo isecite vrh.
Na mlake keksiće stavite po malo fila. Iskoristite polovinu, a drugu polovinu umačete u glazuru od čokolade, pa ih spajate.
Glazura:
Na tiho vatri rastopite čokoladu i ulje. Keksiće umačite u glazuru i stavljajte na one sa filom. Preko možete da pospete malo seckanih lešnika ili pistaća.
Bonus video:
Zasladite se slaninom