uživanje za sva čula

Savršen izbor za Mitrovdan i druge posne slave: Najlepši recept za pijanog šarana i starinsku posnu sarmu

0

Posne slave su malo zahtevnije od mrsnih kada je spremanje u pitanju, ali nikako nisu manje slasne i ukusne 

POSNA TRPEZA ZA SLAVU I DRUGE PRAZNIKE
POSNA TRPEZA ZA SLAVU I DRUGE PRAZNIKEfoto: Shutterstock / Tekkol

Ove godine Mitrovdan, koji pravoslavni vernici obeležavaju 8. novembra pada u petak, što znači da slavska trpeza treba da bude posna.

 

Ukoliko je ovo slučaj kod vas sigurno već razmišljate šta ćete ukusno i lepo da spremite za svoje goste.

 

Ukoliko niste odlučili ili se lomite možda bi dobro bilo da probate pijanog šarana i posnu sarmu, a recepte možete da pronađete u tekstu ispod.

Pijani šaran

 

Potrebno:

 

  • 2 kg šarana
  • belo vino
  • ulje
  • peršunov list
  • beli luk
  • so
  • malo ulja

 

NAJUKUSNIJI PIJANI ŠARAN ZA POSNU TRPEZU
NAJUKUSNIJI PIJANI ŠARAN ZA POSNU TRPEZU foto: OlegD/Shutterstock

Priprema:

 

Očistiti šarana, dobro ga oprati hladnom vodom, pa ga zasecati po širini plitkim rezovima, koji se posole i ispune seckanim belim lukom. Šarana staviti u uljem dobro podmazan đuveč pleh i preliti ga uljem i belim vinom.

 

Peći na umerenoj temperaturi, uz povremeno prelivanje sokom u kom se peče. Kada se šaran ispeče, posuti ga sitno seckanim peršunom i preliti  uljem.

Starinska posna sarma 

 

Sastojci (za 15 komada):

 

  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 komad praziluka (cca 10 cm dužine)
  • 2-3 kašike ulja
  • 1 kašičica slatke začinske paprike
  • 20 kašičica pirinča po izboru
  • po ukusu: so, ljuta mrvljena paprika, beli luk, ruzmarin, biber,…
  • 15 listova kiselog kupusa (*plus za oblaganje šerpe)
  • 2 lovorova lista
RECEPT ZA POSNU SARMU
RECEPT ZA POSNU SARMU foto: Shutterstock / freeskyline

Priprema:

 

Sitno iseckani crni luk i praziluk pržite na vrelom ulju dok omekša i porumeni. Dodajte slatku papriku, propržite par sekundi, pa umešajte opran pirinač i sve ostale začine.

 

Listove očistite od žila i uvijajte sarmice na uobičajen način. U zavisnosti od veličine listova, stavljate po jednu punu kašičicu fila ili više. Ređajte u šerpu koju ste obložili listovima kupusa.

 

Dodajte listove lovora, prekrijte listovima kupusa, nalijte vodom da ogrezne i kuvajte dok kupus ne omekša.

 

Bonus video:

Šta su popeci?

 

makonda-tracker