Tokom Božićnog posta i dok pripremamo posnu gozbu za Svetog Nikolu i Badnji dan, šaran je jedan od omiljenih izbora, a ovo je najjednostavniji način da pripremite ovu ribu
Šaran spada u najpopularnije rečne ribe na našim prostorima, a u pitanju je riba izuzetnog nutritivnog profila.
U 100 g šaran ima 127 kalorija, 17,83 g proteina i 5,6 masti, a odličan je izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina D, vitamina iz B kompleksa, selena...
Ove godine, šaran je skuplji nego ranijih godina, a ako želite da se počastite njim u danima praznika, ovo je recept koji ne smete da propustite.
PIJANI ŠARAN iz rerne
Sastojci:
- 1 kg šarana
- 1 kg krompira
- 100 ml belog vina
- 3 čena belog luka
- grančica ruzmarina
- so, biber u prahu i u zrnu i majčina dušica po ukusu
Priprema
- Oljuštite krompir i isecite na kriške.
- Sipajte u vino zrno bibera i jednu grančicu ruzmarina.
- Šarana dobro očistite, pa zasecite na nekoliko mesta i začinite solju i biberom i u useke ubacite sitno seckan beli luk.
- Spustite ribu u podmazan pleh za pečenje, pa oko nje rasporedite začinjen krompir i prelijte uljem. Pospite majčinom dušicom po želji.
- Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, pa prelijte vinom i pecite još 30 minuta.
BONUS VIDEO
Posna salata sa povrćem
( Glossy, T.S.R. )