Omiljena jugoslovenska poslastica sada za tili čas može da bude i na vašoj trpezi
Pre 20, 30 godina domaćice su za svaki porodični ručak, koji je obično bio nedeljom, spremale ukusne slatkiše koji se i danas pamte. Jedan od njih bile su i šnenokle koje su zbog toga što nisu bile skupe i komplikovane za pripremu bile čest izbor.
Jedan takav, direktno iz bakinog starog kuvara stiže pred vas. Ako volite šnenokle samo pratite korak po korak uputstva i za tili čas će ovaj preukusni slatkiš biti pred vama.
Sastojci:
- 1,5 litar mleka
- 7 kašika šećera
- 5 jaja
- 3 kašike brašna
- 1 vanilin šećer
Recept za šnenokle:
Kako biste napravili šnenokle prvo odvojite žumanca od belanaca. Pripremite šerpu, sipajte mleko i stavite na šporet da se greje na srednjoj jačini. Za to vreme vrlo čvrsto umutite belanca mikserom, počnite sa malom brzinom, pa ubrzajte.
U mleko koje se kuva na smanjenoj temperaturi počnite da ubacujete smesu od belanaca, i to kašikom, kašiku po kašiku. Kada primetite da su počele da rastu, okrećite ih da se skuvaju i sa druge strane. Gotove šnenokle počnite da vadite šupljikavom kašikom u činije za serviranje, piše Stvarukusa.
Skinite šerpu sa mlekom sa šporeta. Zasebno mikserom umutite žumanca sa vanilinim šećerom. Dodajte i brašno koje ćete da umešate varjačom, a nakon toga umutite mikserom. Dodajte dve kutlače toplog mleka pa promešajte.
Bonus video:
Zasladite se slaninom