Em zdravo, em ukusno!
Kesten pire je jedna od najukusnijih i najzdravijih poslastica koju možete napraviti kod kuće.
Osim što je prepun vlakana, minerala i vitamina poput vitamina C i B6, ova poslastica ima nisku kalorijsku vrednost i savršen je izbor za one koji vode računa o zdravlju.
Kesten pire možete jesti kao samostalnu poslasticu ili ga koristiti kao dodatak za druge kolače i dezerte.
Sastojci:
- 500 g svežih kestena
- 2 kašike meda (ili zaslađivača po želji, može i javorov sirup za intenzivniji ukus)
- 150 ml mleka (biljno mleko, poput bademovog ili ovsenog, može biti zdravija opcija)
- Prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile (opciono, za dodatnu aromu)
Priprema:
- Kestenje zarežite nožem u obliku krsta na vrhu kako bi lakše ispustili paru i ravnomerno se skuvali. Stavite ih u ključalu vodu i kuvajte oko 20-25 minuta dok ne omekšaju.
- Nakon kuvanja, procedite ih i ostavite da se blago prohlade, ali ne previše, kako bi ih lakše oljuštili. Skinite spoljašnju koru i tanku unutrašnju ljusku dok su još topli.
- Oljuštene kestene stavite u blender ili procesor hrane, pa dodajte mleko, med, prstohvat soli i ekstrakt vanile. Blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu. Ukoliko vam se pire čini pregust, možete dodati još malo mleka, ali pazite da ne bude previše tečan.
- Kada dobijete homogenu smesu, probajte i dodajte još meda ili ekstrakta vanile po želji.
- Gotov pire možete servirati samostalno, sa malo posutog kakao praha ili seckanim orašastim plodovima. Može se čuvati u frižideru do 3-4 dana i poslužiti kao zdrav i ukusan dezert.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Dezert iz najluđih snova
( Glossy, E.S. )