Ako odaberete ovaj recept za sitne kolače za slavsku trpezu, možete biti sigurni da vam neće zafaliti slatkog posluženja jer se dobija mnogo kolačića. Doduše, toliko su ukusni da teško da će bilo ko od gostiju pojesti samo jedan!
Sitni kolači neizostavan su deo slatkog posluženja na slavskoj trpezi, posle izdašnog ručka, a mnogima i omiljeni!
Ovi suvi, ukusni i mirišljavi suvi kolačići su definitivno među njima jer su lagani, na bazi belanaca, s vrlo malo brašna, pa možemo da ih pojedemo mnogo, pa su s razlogom popularni decenijama.
Zapravo je reč o finim keksićima, koje možete oblikovati po želji i prilagoditi veličinu tome koliko vam kolača treba.
Sastojci:
- 16 belanaca
- rendana kora pola limuna
- 500 g seckanih ili mlevenih oraha
- 1 kg šećera
- malo brašna
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
- Sipati u sud šećer, 14 belanaca i koru limuna koji ste prethodno dobro oprali i sve to promešati.
- Stavite na vatru da se šećer rastopi u toj masi, uz mešanje, pa sklonite i sipajte u drugi sud da se brže ohladi.
- U ohlađenu masu dodajte preostala belanca, promešajte i prebacite na radnu površinu posutu brašnom.
- Testo ne treba da se lepi za ruke, pa slobodno dodajte još malo brašna ako ima potrebe.
- Od testa pravite male valjke, pa ih savijte u oblik potkovice i pospite seckanim ili mlevenim orasima.
- Ređajte na podmazan pleh i pecite na niskoj temperaturi dok ne budu gotove.
- Kad se ohladi, pospite šećerom u prahu.
BONUS VIDEO
RAŠINA KUHINJA Domaće fetućine
( Glossy, T.S.R. )