ukusno da ukusnije ne može

Predlog jelovnika za Svetu Petku i druge slave: Ovo mora da se nađe na slavskoj trpezi u svakoj domaćinskoj kući

0

Slavu čine sveća, kolač, žito i vino, a sve ostalo je vaša dobra volja da ugostite goste koji će na ovaj važan dan ispuniti vaš dom 

PREDLOG JELOVNIKA ZA SLAVSKU TRPEZU
PREDLOG JELOVNIKA ZA SLAVSKU TRPEZU foto: Drazen Zigic/Shutterstock

Sveta Petka spada u jedan od najvećih pravoslavnih praznika. Kao zaštitnicu žena praznuje je mnoge domaćice, koja već vredno spremaju svečanu trpezu kako bi sutra mogle zajedno sa gostima da sede i gotovo ništa ne rade.

 

Na vašoj trepezi na dan svake slave, pa i ove moraju se naći žito, kolač, vino i sveća, a sve ostalo što se potrudite da spremite je vaša dobra volja da što lepše i bolje ugostite svoje najmilije. 

Kako se sprema slavsko žito?

 

Sastojci:

 

  • 500 g pšenice
  • 400 g šećera
  • 400 g mlevenih oraha
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1/2 ploda muskatnog oraščića
NAJLEPŠI RECEPT ZA SLAVSKO ŽITO
NAJLEPŠI RECEPT ZA SLAVSKO ŽITOfoto: Shutterstock, Shutterstock / nada54

Priprema:

 

Pšenicu je najbolje potpopiti veče pre pripreme u vodi. Nakon što je zrno mekano ocediti vodu, dodati šećer i sameljite. U smesu dodajte muskantni orah i vanilin šećer. Nekada se pšenica nije mlela, već se služila u zrnu, a sada je na vama da procenite kakvu je više  volite.

 

Kako se sprema slavski kolač?

 

Potrebno je:

 

  • 1,5 kg brasna
  • 1 sveži kvasac 
  • 1/3 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 2,5 dl mleka
  • 5 dl vode
  • 2 jaja
  • 1dcl ulja
RECEPT ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ
RECEPT ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ foto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

Priprema:

 

U toplo mleko sipati šećer i kvasac, izmešati, pa dodati malo brašna i ostaviti da nadođe.  Ostatak mleka i vode vrlo malo zagrejati. U to sipati kvasac, ulje, so i jaja i postepeno dodavati brašno, dok ne dobijete mekano testo. Ostaviti da naraste oko 1h. Posle toga ga premesiti i ostaviti da se još jednom udvostruči. 

 

Nadoslo testo premesiti uz dodavanje brašna po potrebi. Odvojiti malo testa za ukrase koje ćete praviti odozgo, po izboru. Kolač rastanjite, ne previše, i stavite ga u tepsiju koju ste podmazali ili stavili u nju pek papir.

 

Ukrasite kolač po želji i ostavite ponovo oko 1h da stoji. Potom ga, sve osim ukrasa premažite žumancetom i stavite u rernu da se peče 1h. 

Najbolje je staviti ga u rernu koja je zagrejana na 250 stepeni i tako ga peći 10 min, a onda smanjiti temperaturu na 180-190 stepeni i peci jos oko 50 min.

 

Ako je jaka rerna možete ga prekriti folijom ili pek papirom. Nakon što je pečen uvijte ga u krpu i ostavite dok ne dođe vreme da ga nosite u crkvu ili da ga isečete sa gostima. 

Domaća supa

 

Potrebno je:

 

  • 1 pile
  • 1 veza za supu (celer, peršun, luk, šargarepa)
  • suvi začin
  • so
  • biber
  • rezanci (za zakuvavanje)
RECEPT ZA PILEĆU SUPU
RECEPT ZA PILEĆU SUPU foto: Sea Wave/Shutterstock

Priprema:

 

Pile dobro oprati, staviti u dublju posudu, dodati očišćeno povrće i kuvati oko 1h. Zatim izvatiti meso, iseckati ga na komade. Supu procediti, vratiti tečnost i povrće u šerpu, dodati suvi začin, so, biber, i kad provri zakuvati sa rezancima.  Kuvano meso poslužiti gostima umesto predjela uz ren.

 

Pileća salata sa susamom

 

Sastojci:

 

  • 500 g pilećeg belog mesa
  • 100 g susama
  • 150 g kiselih krastavaca
  • 150 g majoneza
  • 300 g pavlake
  • 1 kocka za supu
  • so, biber
NAJLEPŠA SUSAM SALATA ZA SLAVSKU TRPEZU
NAJLEPŠA SUSAM SALATA ZA SLAVSKU TRPEZU foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki

Priprema:

 

Susam prepecite na zagrejanom tiganju, vodeći računa da ne zagori. Pileća prsa stavite u šerpu, sipajte vodu da ogrezne i dodajte kocku za supu. Kuvajte piletinu 30 minuta, a vodu dolivajte po potrebi.

 

Piletinu izvadite iz šerpe i ostavite je da se ohladi, a onda je iseckajte na kockice, kao i kornišone. Majonez, pavlaku, susam, kornišone, piletinu, stavite u jedno posudu i sve dobro promešajte, pa začinite sa solju i biberom po ukusu. Salatu stavite u frižider da se ohladi, a onda je poslužite.

 

Sarmice od zelja

 

Sastojci:

 

  • oko 40 listova zelja
  • 500 gr mlevenog mesa po izboru
  • 50 gr pirinča
  • 1 jaje
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • so, biber, mlevena crvena paprika, po ukusu
  • 50 ml ulja ili 2 kašike masti
  • kisela pavlaka ili kiselo mleko
RECEPT ZA NAJUKUSNIJE SARMICE OD ZELJA
RECEPT ZA NAJUKUSNIJE SARMICE OD ZELJAfoto: Shutterstock/Halil ibrahim mescioglu

Priprema:

 

Očistite zadebljali deo na listu zelja, ali da list ostane ceo. Listove stavite jedan preko drugog u širi sud, tepsiju ili vatrostalnu posudu i prelijte vrelom vodom. Ostavite tako nekoliko sekundi, pa potom odlijte vodu. Zelje ostavite sa strane. Pirinač skuvajte i ostavite sa strane.

 

Na masnoći propržite sitno seckani crni luk, dodajte meso i začine i sve izdinstajte. Na kraju dodajte i izgnječeni beli luk. Meso i pirinač sjedinite, pa u prohlađenu masu dodajte jedno jaje i povežite masu.

 

Kolenica u medu i pivu 

 

Sastojci:

 

  • 1 veća svinjska kolenica
  • 1 l piva
  • 2 šargarepe
  • 6 čenova belog luka
  • 2 glavice crnog luka
  • so, biber
  • 3 lista lovora
  • 1 kašika masti
  • 3 kašike meda
KOLENICA U PIVU PRSTE DA POLIŽEŠ
KOLENICA U PIVU PRSTE DA POLIŽEŠfoto: Profimedia

Priprema:

 

Sipajte pivo u dublju šerpu. U to stavite kolenicu, zatim oljuštenu i na krupno sečenu šargarepu, beli luk, kao i crni luk oljušten i presečen na četvrtine. Dodajte, so, biber i lovorov list, pa kolenicu kuvajte na tihoj vatri dva i po do tri sata. Izvadite meso iz šerpe i ostavite sa strane da se ocedi.

 

Podmažite pleh mašću i zagrejte rernu na 200 stepeni. Izbockajte kolenicu, pospite sa malo piva, prelijte sa malo meda i zapecite u rerni pola sata. 

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom

makonda-tracker