Slavu čine sveća, kolač, žito i vino, a sve ostalo je vaša dobra volja da ugostite goste koji će na ovaj važan dan ispuniti vaš dom
Sveta Petka spada u jedan od najvećih pravoslavnih praznika. Kao zaštitnicu žena praznuje je mnoge domaćice, koja već vredno spremaju svečanu trpezu kako bi sutra mogle zajedno sa gostima da sede i gotovo ništa ne rade.
Na vašoj trepezi na dan svake slave, pa i ove moraju se naći žito, kolač, vino i sveća, a sve ostalo što se potrudite da spremite je vaša dobra volja da što lepše i bolje ugostite svoje najmilije.
Kako se sprema slavsko žito?
Sastojci:
- 500 g pšenice
- 400 g šećera
- 400 g mlevenih oraha
- 2 kesice vanilin šećera
- 1/2 ploda muskatnog oraščića
Priprema:
Pšenicu je najbolje potpopiti veče pre pripreme u vodi. Nakon što je zrno mekano ocediti vodu, dodati šećer i sameljite. U smesu dodajte muskantni orah i vanilin šećer. Nekada se pšenica nije mlela, već se služila u zrnu, a sada je na vama da procenite kakvu je više volite.
Kako se sprema slavski kolač?
Potrebno je:
- 1,5 kg brasna
- 1 sveži kvasac
- 1/3 kašičica šećera
- 1,5 kašičica soli
- 2,5 dl mleka
- 5 dl vode
- 2 jaja
- 1dcl ulja
Priprema:
U toplo mleko sipati šećer i kvasac, izmešati, pa dodati malo brašna i ostaviti da nadođe. Ostatak mleka i vode vrlo malo zagrejati. U to sipati kvasac, ulje, so i jaja i postepeno dodavati brašno, dok ne dobijete mekano testo. Ostaviti da naraste oko 1h. Posle toga ga premesiti i ostaviti da se još jednom udvostruči.
Nadoslo testo premesiti uz dodavanje brašna po potrebi. Odvojiti malo testa za ukrase koje ćete praviti odozgo, po izboru. Kolač rastanjite, ne previše, i stavite ga u tepsiju koju ste podmazali ili stavili u nju pek papir.
Ukrasite kolač po želji i ostavite ponovo oko 1h da stoji. Potom ga, sve osim ukrasa premažite žumancetom i stavite u rernu da se peče 1h.
Najbolje je staviti ga u rernu koja je zagrejana na 250 stepeni i tako ga peći 10 min, a onda smanjiti temperaturu na 180-190 stepeni i peci jos oko 50 min.
Ako je jaka rerna možete ga prekriti folijom ili pek papirom. Nakon što je pečen uvijte ga u krpu i ostavite dok ne dođe vreme da ga nosite u crkvu ili da ga isečete sa gostima.
Domaća supa
Potrebno je:
- 1 pile
- 1 veza za supu (celer, peršun, luk, šargarepa)
- suvi začin
- so
- biber
- rezanci (za zakuvavanje)
Priprema:
Pile dobro oprati, staviti u dublju posudu, dodati očišćeno povrće i kuvati oko 1h. Zatim izvatiti meso, iseckati ga na komade. Supu procediti, vratiti tečnost i povrće u šerpu, dodati suvi začin, so, biber, i kad provri zakuvati sa rezancima. Kuvano meso poslužiti gostima umesto predjela uz ren.
Pileća salata sa susamom
Sastojci:
- 500 g pilećeg belog mesa
- 100 g susama
- 150 g kiselih krastavaca
- 150 g majoneza
- 300 g pavlake
- 1 kocka za supu
- so, biber
Priprema:
Susam prepecite na zagrejanom tiganju, vodeći računa da ne zagori. Pileća prsa stavite u šerpu, sipajte vodu da ogrezne i dodajte kocku za supu. Kuvajte piletinu 30 minuta, a vodu dolivajte po potrebi.
Piletinu izvadite iz šerpe i ostavite je da se ohladi, a onda je iseckajte na kockice, kao i kornišone. Majonez, pavlaku, susam, kornišone, piletinu, stavite u jedno posudu i sve dobro promešajte, pa začinite sa solju i biberom po ukusu. Salatu stavite u frižider da se ohladi, a onda je poslužite.
Sarmice od zelja
Sastojci:
- oko 40 listova zelja
- 500 gr mlevenog mesa po izboru
- 50 gr pirinča
- 1 jaje
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- so, biber, mlevena crvena paprika, po ukusu
- 50 ml ulja ili 2 kašike masti
- kisela pavlaka ili kiselo mleko
Priprema:
Očistite zadebljali deo na listu zelja, ali da list ostane ceo. Listove stavite jedan preko drugog u širi sud, tepsiju ili vatrostalnu posudu i prelijte vrelom vodom. Ostavite tako nekoliko sekundi, pa potom odlijte vodu. Zelje ostavite sa strane. Pirinač skuvajte i ostavite sa strane.
Na masnoći propržite sitno seckani crni luk, dodajte meso i začine i sve izdinstajte. Na kraju dodajte i izgnječeni beli luk. Meso i pirinač sjedinite, pa u prohlađenu masu dodajte jedno jaje i povežite masu.
Kolenica u medu i pivu
Sastojci:
- 1 veća svinjska kolenica
- 1 l piva
- 2 šargarepe
- 6 čenova belog luka
- 2 glavice crnog luka
- so, biber
- 3 lista lovora
- 1 kašika masti
- 3 kašike meda
Priprema:
Sipajte pivo u dublju šerpu. U to stavite kolenicu, zatim oljuštenu i na krupno sečenu šargarepu, beli luk, kao i crni luk oljušten i presečen na četvrtine. Dodajte, so, biber i lovorov list, pa kolenicu kuvajte na tihoj vatri dva i po do tri sata. Izvadite meso iz šerpe i ostavite sa strane da se ocedi.
Podmažite pleh mašću i zagrejte rernu na 200 stepeni. Izbockajte kolenicu, pospite sa malo piva, prelijte sa malo meda i zapecite u rerni pola sata.
Bonus video:
Zasladite se slaninom