recept bez mane

Punjen, preliven & ultraukusan: Arapski katajef, sočan kolač poput baklave ili tulumbe

0

Sočni katajef se pravi od jednostavnih sastojaka, a spoj ukusa garantuje užitak.

Katajef se pravi popt punjene pržene palačinke, koja se potom potopi u sirup
Katajef se pravi popt punjene pržene palačinke, koja se potom potopi u sirupfoto: Do Marketing/Shutterstock

Katajef ili kataif jeste arapski dezert koji se obično služi tokom Ramazana. U pitanju je slatka knedla punjena kremom ili lešnicima, slična i palačinkama.

 

Obično se pravi od brašna, praška za pecivo, vode, kvasca i ponekad šečera.

 

Pecivo se puni ili neslanim slatkim sirom ili mešavinom lešnika, oraha, badema, pistaća, suvog grožđa, šećera u prahu, ekstrakta vanile ili ruže i cimetom. Tada se prži u dubokom ulju ili se, eventualno, peče i servira sa slatkiš vrućim sirupom ili medom.

 

 

Sastojci:

 

  • 2 šolje brašna
  • 1 kašičica šećera
  • pola kašičice kvasca
  • pola kašičice praška za pecivo
  • 2 kašičice mleka u prahu
  • 1 i 3/4 šolje mlake vode
  • ulje za prženje

 

za sirup:

 

  • 2 šolje šećera
  • šolja vode
  • 2 kašike ružine vodice (opciono)

 

za fil:

 

  • 1 šolja iseckanih oraha
  • pola kašičice šećera
  • pola kašičice cimeta
  • kašičica kokosa

 

Priprema:

 

  1. U velikoj činiji pomešajte šećer, kvasac, prašak za pecivo i mleko i prahu. Postepeno dodajte vodu i mutite dok nema grumuljica i testo je glatko.
  2. Prekrijte činiju plastičnom folijom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko pola sata, dok testo ne dobije mehuriće po vrhu. Posle 30 minuta, otkrijte ga i ponovo ga umutite.
  3. Zagrejte tiganj na umerenoj vatri. Kada se tiganj zahreje, sipajte 2 kašike testa kao meru za palačinku. Pržite samo na jednoj strani, dok vrh nije suv i pun mehurića, a dno treba da bude zlatne boje. Stavite ih u tanjir i pokrijte kuhinjskom krpom da ostanu mekane. Ponovite postupak s ostalim testom.
  4. Dok testo odmara, napravite sirup tako što ćete šećer i vodu staviti da se kuvaju na umerenoj vatri, a kada proključa sirup, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka 10 do 15 minuta.
  5. Dodajte ružinu vodicu i ostavite da se ohladi do sobne temperature.
  6. Za fil pomešajte sastojke koji su navedeni.
  7. Kada su palačinke gotove, uzmite jednu i sipajte u nju kašiku fila. Pričvrstite ivice tako što ćete ih prebaciti s jednog kraja na drugi i utisnite prstima da "zatvorite" palačinku kao školjku (pogledajte na naslovnoj fotografiji kako treba da izgleda).
  8. Zatim, sipajte ulja u tiganj negde do polovine. Zagrejte i pržite dva do četiri katajefa u isto vreme dok ne postanu zlatni. Svaki se prži oko tri minuta.
  9. Vadite katajefe na tanjir koji ste obložili ubrusom, da upije višak ulja. Posle jednog minuta, sipajte ih u sirup i potopite ih sa svih strana. Ukrasite seckanim orasima, pistaćima...

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

MAJSTOR ZA GULAŠ OTKRIO SAVRŠEN RECEPT: Stvar je u krčkanju, da sve bude prirodno, ali i u još jednom VAŽNOM SASTOJKU!

 

makonda-tracker