Ponekad su baš oni najjednostavniji kolač oni koji nas vraćaju u detinjstvo
Nekada se dobro znalo, nedelja je bio dan rezervisan za porodicu, uživanje u zajedničkom ručku, posle kojeg je morala da se ima nešto slatko. Moderan način života doneo je manjak vremena, a ova navika gotovo da se potpuno izgubila.
Ipak, to ne znači da s vremena na vreme ne možemo da uživamo u starim specijalitetima koje su nekada naše bake i majke pravile za sve ukućane.
Vodena torta je definitnivno jedna od njih, ako ste se i vi kao dete "davili" u ukusnom patišpanju koji je bio preliven šećernom glazurom onda će vas ovaj recept i te kako obradovati.
Potrebno je:
- 7 jaja
- 7 kašika šećera
- 7 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
Za preliv:
- 500 ml vode
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
Priprema:
Penasto umutite jaja i šećer, pa postepeno dodajte brašno. Lepo promešajte i smesu sipajte u kalup obložen pek papirom. Pecite na 200°C oko 5 minuta, pa smanjite na 180°C i pecite još 30 minuta. Pripremite preliv tako što ćete pomešati vodu, šećer i vanilin šećer. Kuvajte dok ne proključa. Patišpanj ohladite i prelijte sirupom.
Bonus video:
Zasladite se slaninom