Ako volite pecivo ovo će definitivno postati vaše omiljeno
Kupovina doručka u pekari nije najsrećnija opcija, ali ako nemam drugu alternativu uvek se oslonimo na nju.
Slani štapići su čest izbor kada je doručak u pitanju, a ako ste mislili da su oni komplikovani za pripremu znajte da ste se prevarili.
Evo kako da ih napravite u svojoj kuhinji i uživate u njima dok su još topli. Odlični su u kombinaciji sa ajvarom, slaninicom, jogurtom ili drugim pikanterijama koje volite da jedete za doručak.
Testo:
- 500 g mekog brašna
- 7 g suvog kvasca
- 2 čajne kašičice šećera
- 1 čajna kašičica soli
- 300 ml ml mlakog mlijeka
- 70 ml ulja
- 1 čep sirćeta
Sastojci za slani preliv:
- 3 čajne kašičice brašna (meko)
- 1 čajna kašičica soli
- 2 supene kašike vode
Priprema:
U posudu sipati brašno, suvi kvasac i šećer, pa dodati mleko. Sve pomešati i ostaviti da kvasac malo krene. Potom postepeno dodavati brašno, pa mleko, vodeći računa da testo ne bude tvrdo.
Prekriti posudu krpom ili plastičnom folijom i ostaviti na toplom da nadolazi 20 minuta. Nakon toga dobro premesiti testo na radnoj površini i ostaviti da ponovo naraste oko 1h.
Potom ga premesiti, podeliti na kuglice i ostaviti pod folijom da odmore 15 minuta. Zatim ih razoklagijati ovalno u tanku kiflu, štapić, pa urolati. Formirane štapiće rasporediti u 2 reda u pleh obložen pek papirom i ostaviti oko 20minuta da testo odmori pre pečenja.
Rernu ugejati na 200°C. Nadošle štapiće premazati hladnom vodom pa staviti u rernu i peći 15-17 minuta. Kad su gotovi pospite slanim premazom po želji, ostavite da se prohladi i potom uživajte u njihovom savršenom ukusu.
Bonus video:
Zasladite se slaninom