miris doma

3 najlepša recepta za domaće uštipke – spolja hrskavi, a iznutra mekani kao duša, pripremaju se brzo & bez kvasca!

1

Sastojci su osnovni, postupak lak, a rezultat – neodoljiv.

Odaberite način pripreme z anajlepše domaće uštipke
Odaberite način pripreme z anajlepše domaće uštipkefoto: French cat/Shutterstock

Ako tražite jednostavan i brz način da pripremite savršene domaće uštipke koji će oduševiti vaše ukućane, na pravom ste mestu!

 

Bilo da su vam potrebni za doručak, užinu ili kao slatki ili slani zalogaj uz kafu, ovi recepti za najlepše uštipke doneće vam ukusne i mekane poslastice koje se tope u ustima.

 

U nastavku vam donosimo tri recepta koja će sigurno postati omiljeni deo vaše kuhinje.

 

1. Starinski uštipci bez kvasca

 

Za ovaj način pripreme potrebno vam je nešto više vremena i strpljenja nego što će to biti slučaj sa naredna dva recepta, a koraci su sledeći:

  1. U jednoj posudi umutite 2 jaja i dodajte 250ml mleka i 2 kašike otopljenog putera. U drugoj posudi pomešajte pola kilograma brašna, kašičicu soli i kašiku šećera, pa dodajte u prvu smesu sa jajima.
  2. Mešajte sve dok ne dobijete glatku testastu masu, koja zatim treba da odstoji 30 minuta.
  3. Oblikujte male loptice i pržite ih duboko uronjene u vrelo ulje, sve dok ne dobiju zlatkastu boju. Poslužite ih uz šećer u prahu i uživajte!

 

2. Beskvasni seljački uštipci 

 

Ovi uštipci takođe se spremaju bez upotrebe kvasca, a izuzetno su vazdušasti i ukusni.

  1. Pomešajte 2 šolje brašna, kašičicu soli, prašak za pecivo i malo sode bikarbone i dodajte u drugu posudu u kojoj ste prethodno pomešali 2 jaja i 2 kašike ulja.
  2. Zatim postepeno dodajte mleko sve dok mešanjem ne dobijete glatku testastu smesu.
  3. Oblikuju se u loptice koje se prže u dubokom vrelom ulju dok ne postanu zlatkaste, a serviraju se uz kajmak, ajvar ili džem.

 

Mogu se služiti sa slanim i slatkim prilozima
Mogu se služiti sa slanim i slatkim prilozimafoto: MShev/Shutterstock

3. Šuplji posni uštipci

 

Ovi uštipci su posna varijanta za sve one koji vole poslastice koje su hrskave spolja a mekane i šupljikave iznutra.

  1. Umešajte pola kilograma brašna, 1 kašičicu soli i 1/2 kocke svežeg kvasca sa vodom, tako da dobijete glatku testastu smesu.
  2. Pokrijte posudu i sačekajte 15-ak minuta da testo malo naraste, zatim napravite loptice koje po dobro poznatom postupku treba ispržiti u vrelom ulju.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Leskovački uštipci i urnebes salata

 

makonda-tracker