super ideje

I kad postiš da se dobro gostiš: Predlog za 7 najlepših jednostavnih jela savršenih za Gospojinski post

0

Ukoliko postite ovaj predlog jelovnika bi mogao da vam bude od koristi 

foto: Sea Wave/Shutterstock
foto: Sea Wave/Shutterstock

Svi ljudi koji često poste znaju da je ponekad zaista teško odlučiti se koje jelo spremiti, a da je brzo, ne iziskuje mnogo vremena i truda.

 

Neka jela se duže spremaju, ali ćete moći da ih jedete nekoliko dana, dok su druga brza i jednostavna, tako da vam neće biti potrebno više od pola sata da ih pripremite.

 

Gospojinski post počinje, a mi vam donosimo 7 predloga za posni ručak.

Pasulj prebranac na hilandarski način

 

Sastojci:

 

  • 1/2 kg pasulja tetovca
  • 1/2 kg crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 150 g zrelog paradajza ili pelata (1/2 konzerve)
  • 1 mala kašika mlevene crvene paprike
  • 2 lista lovora
  • 1 veza peršunovog lista
  • so
HILANDARSKI PASULJ - RECEPT
HILANDARSKI PASULJ - RECEPTfoto: Shutterstock/AS Foodstudio

Priprema:

 

Pasulj potopite uveče, a ako to niste uradili, stavite ga da odstoji u vodi makar 1 sat.  Zatim ga isperite i stavite da se kuva. Čim voda provri, smanjite vatru i posle 15 minuta bacite prvu tečnost.

 

Sipajte potom novu vodu, neka bude topla, i dodajte krupno isečene dve glavice crnog luka.Pasulj treba da se krčka na tihoj vatri, a pred kraj kuvanja dodajte ostatak crnog luka koji ste prethodno sitno iseckali, isitnjen beli luk, lovor i crvenu mlevenu papriku.

 

Kada je pasulj kuvan u šerpu stavite oljušten i sitno isečen paradajz, so prema ukusu i dosta peršunovog lista, pa krčkajte još neko vreme. Pazite da ga ne prekuvate. Možete da ga jedete ovako ili da ga zapečete u rerni na 180 °C oko 60 minuta.

 

Postan sladak kupus

 

Sastojci:

 

  • pola glavice kupusa
  • 2 šargarepe
  • čaša soka od paradajza
  • malo soli
  • malo brašna
  • aleva paprika
POSNI SLATKI KUPUS
POSNI SLATKI KUPUS foto: Tatiana Volgutova, Shutterstock

Priprema:

 

Pola glavice kupusa iseći na rebarca, dodati sitno seckanu šargarepu, posoliti i preliti vodom da ogrezne i kuvati oko 40 minuta ili dok kupus ne omekša. Pred kraj kuvanja sipati sok od paradajza. Kada provri u manjoj šoljici sipati kašiku brašna, malo aleve paprike i razmutiti u malo vode pa uz neprestano mešanje sipati u kupus. Držati na ringli još par minuta.

 

Svetogorska čorba

 

Sastojci:

 

  • glave od više vrsta ribe
  •  5 glavica crnog luka
  •  5 šargarepa
  • posna sitna testenina
  • koren celera
  • mlevena paprika
  • so
  • biber u zrnu
  • peršun
SVETOGORSKA ČORBA
SVETOGORSKA ČORBAfoto: MariaKovaleva, Shutterstock

Priprema:

 

Riblje glave skuvati sa lukom, dodati iseckanu šargarepu i koren celera, pa začiniti sa biberom u zrnu.

 

Na dubljoj šerpi propržiti luk i ostatak šargarepe, pa naliti vodom u kojoj su se kuvale glave od ribe, koju ste prethodno procedili. Očistiti meso od kostiju i dodati u čorbu. Posoliti, pobiberiti, a malo mlevene paprike dodati direktno u kipuću čorbu. Na kraju dodati testeninu, kratko kuvati i skloniti sa vatre. Posuti seckanim lišćem celera, peršuna i mirođije, po ukusu.

 

Posna sarma

 

Sastojci:

 

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 200 g pirinča
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 koren peršuna
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica aleve paprike
  • So
  • Biber 

 

RECEPT ZA POSNU SARMU
RECEPT ZA POSNU SARMUfoto: Shutterstock/Kremena Ruseva

Priprema:

 

Listove kupusa pripremiti kao i za običnu sarmu. Propržiti crni luk, narendanu šargarepu i koren peršuna, dodati pirinač i alevu papriku, začiniti po ukusu.

 

Na svaki list kupusa stavite po kašiku fila, urolajte i redajte sarmice u šerpu.

Prelijte vodom da ogreznu, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 2 sata. Sarma je najlepša kada odstoji, pa je možete spremiti dan ranije.

 

Paprike punjene prosom

 

Sastojci:

 

  • 10 suvih paprika
  • 200 g prosa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašike ulja
  • So
  • Biber
SUVE PUNJENE PAPRIKE
SUVE PUNJENE PAPRIKEfoto: Shutterstock / Gayane

Priprema:

 

Suve paprike potopite u toplu vodu da omekšaju. Proso skuvajte prema uputstvu sa pakovanja. Na ulju propržite sitno seckani crni luk, dodajte skuvani proso, so i biber, pa sve dobro izmešajte.

 

Ovom smesom napunite paprike, poređajte ih u šerpu, prelijte vodom da ogreznu i kuvajte na laganoj vatri oko 30 minuta.

 

Dunavski paprikaš

 

Potrebno je:

 

  • 2 kg mešane rečne ribe
  • 500 g crnog luka 
  • 500 g šargarepe 
  • 500 g paprike
  • 500 g tikvica
  • 4 čena belog luka
  • peršun
  • 500 g paradajza
  • 1 l soka od paradajza
  • so 
  • biber
  • paprika

 

POSNI RIBLJI PAPRIKAŠ
POSNI RIBLJI PAPRIKAŠfoto: Bakina kuhinja

Priprema:

 

Prodinstajte crni luk, pa kada postane staklast, dodajte povrće seckano na kocke, začinsku papriku, so i biber. Nalijte malo vode, pa dinstajte lagano oko pola sata. Sipajte sok od paradajza, dodajte seckani beli luk, pa čim prokuva, dodajte ribu isečenu na komade i krčkajte još pola sata dok riba ne omekša. Na kraju paprikaš pospite seckanim peršunom.

 

Posna čorba sa ovsenim pahuljicama

 

Potrebno je:

 

  • 1/2 kg krompira
  • 2 glavice strong luka
  • 1 šargarepa
  • kukuruz šećerac
  • šaka boranije
  • 1 koren peršuna
  • 3-4 kašike ovsenih pahuljica
  • so
  • list peršuna

 

POSNA ČORBA S OVSENIM PAHULJICAMA
POSNA ČORBA S OVSENIM PAHULJICAMA foto: Shutterstock, Sea Wave

Priprema:

 

Očistiti krompir, crni luk, šargarepu i koren peršuna. Iseći sve na sitne komade, dodati zatim boraniju i kukuruz i naliti vodom da se kuva. Na kraju sipati ovsene pahuljice. Posoliti po ukusu i dodati seckani list peršuna.

 

Bonus video:

Koja je važna funkcija posta?

 

makonda-tracker